Slutat med en medicin =)

Nu har jag slutat med medicinen valdoxal tror jag den heter (rätta mig om jag har fel!). Det känns bra, då den inte har hjälpt mig alls!!

Jaså, är det valborg idag? Jaha, då blir de fylla. Men inte för mig!!

Dissar valborg jävligt mkt!!! De är bara en jävla brasa och fjortisar som blir "fulla" på 2 folk öl! Palla? Man kan dricka 7 dagar i veckan! Inte bara för att de är en jävla "högtid" ! Fuck valborg!

Var är era kommentarer???

Jag saknar era fina kommentarer! Var är ni?? Kommentera mera!! :D:D:D


TACK MARY FÖR DESIGNEN!!

Tack Mary för den fina designen! Vet inte om jag har sagt de innan, men tack! Jag älskar hur min blogg ser ut nu!!


Vad tycker ni läsare? Är den fin nu?

Facebook eller MSN?

De hade varit kul att bli vän med mina läsare på facebook! :) Gabriella Bella Lundgren heter jag där!!

Vill ni snacka på msn så är min msn
jagsomalltidklantartillmej@hotmail.com

Det går bra att maila mig också! Min mail är samma som min msn!

Har ni några frågor eller så, så bara hör av er!

image descriptionimage descriptionimage descriptionimage description

Info om avd 64 i Växjö

http://www.ltkronoberg.se/Centrum/Psykiatricentrum/Rattspsykiatriska-regionkliniken-i-Vaxjo/Avdelningar1/Avdelning-64/

Målgrupp

Avdelning 64 har 12 vårdplatser, är en renodlad kvinnoavdelning och vårdar kvinnor med komplexa problem som vårdas enligt LRV och LPT. Avdelningen riktar sin vård mot personlighetstörningar, där neuropsykiatriska och sociala problem är signifikanta.  

Inriktning och vårdinnehåll

Avdelningens behandlingsinnehåll vilar på en kognitiv grund där Dialektisk beteendeterapi (DBT) och Kognitiv beteendeterapi (KBT) är huvudbehandlingar. DBT- programmet består av färdighetsträningsgrupp och individualterapi, konsultationsteam samt generaliseringshjälp.

Avdelningen lägger stor fokus på patientens nätverk, där möjligheten att reparera och behålla goda relationer är av största vikt. Erfarenhetsmässigt visar det sig att ett fungerande och tryggt nätverk gynnar patienten i rehabiliterings och habiliteringsprocessen.

Alla patienter på avdelningen har ett eget vårdlag som består av sjuksköterska, behandlingspedagog och skötare. Vårdlaget bildar den kontakt som skall verka för och runt patienten under vårdtiden på kliniken.

Avdelningens mål är att alla patienter skall få sin individuella vårdtid på avdelningen. I fokus står relationsarbetet med patienten, att bygga upp en bärande allians samt att få hjälp med struktur, adekvata aktiviteter, studier och sociala frågeställningar. Fokus ligger också på diagnostisk utredning för att parallellt få den vård och behandlingsmetod/metoder som matchar patientens behov allra bäst, men som även leder patienten framåt i sin utveckling som den unika människa hon faktiskt är.

Alla patienter på avdelning 64 har tillgång till klinikens behandlingar och aktiviteter samt finns möjlighet att få arbetsträna eller praktisera så väl inom kliniken som i yttre miljöer efter bedömning.

Avd.64 har en egen utslussnings enhet Villa Talludden dit patienten kan slussas i sin vårdprocess för att träna på att vistas och vårdas i en öppnare form. På Talludden får patienten möjlighet att interagera i mindre grupper inför sin kommande utskrivning.

Rättpsyk avd 64

Dit vill min läkare skicka mig, om jag inte sköter mig sa han idag. Han kunde ringa efter polis transport direkt..Fan, vill verkligen inte!! Så nu får jag sköta mig!!!

Någon annans blod inne i min kropp..

Kändes skumt att få ngn annans blod in i mig, men men jag mår iaf bättre!!


image description

Jag är tillbaka!

Legat på ava, med ett blod värde på 76 som minst (de ska ligga på över 100 för vara bra). Fick 2 påsar blod, och fick inte gå så va tvungen att sitta i rullstol...Kom upp på avd igår, hade x-vak så har inte fått ha datorn eller ngt...


Nu är x-vak borta och jag får gå ut igen!

Låg uppdatering..

Kommer nog inte uppdatera så mkt på ett tag nu, kanske ikväll. Men jag har ingen lust att blogga..


Btw, tack Mary för den fina designen!!! Älskar den, min blogg blir roligare att läsa nu när den är fixad så fin!!

Design

Yo, Mary här. Har fixat Bellas design lite. Headern av lagomt skrev men jag jobbar på det. Jao.
xoxoxox

Ser man hur blek jag är?

Bilden är tagen i morse när jag nyss hade vaknat. Jag tycker att jag ser ut som ett lik!!!

Ava..

Är inlagd på ava, självskade beteende som gick åt helvete inatt. Har förlorat över en liter blod och ska nu få nytt blod...

Lisa vet nu..

Nu vet Lisa hur de gick till när Josef våldtog mig...HAR SÅN JÄVLA ÅNGEST NU!!!!

MÅR SOM ETT HELVETE!!

MÅR INTE ALLS BRA! TÄNKER PÅ VÅLDTÄKTEN JAG VA MED OM PÅ MITT BOENDE......HJÄLP MIG!!!

Kvälls och natt ångest | Smsar med fina Linda <3

Kvälls och natt ångest :(. Smsar med fina Linda <3 Tack för att du finns, min älskade fina vän! Jag älskar dig!! <333333

Hahaha xD

En skötare när jag visade min nya piercing : "Haha, du är cool du!"

Känns kul att få höra såna ord :D

image description

Ont :(

Fan, vad ont min läpp gör! Svullen är den också :(. Aja, vill man vara fin får man lida pin ;)

image descriptionimage descriptionimage descriptionimage descriptionimage description

Vad jag köpte!

Klämma med döskallar på!
Handleds värmare (så jag enklare kan dölja skärsår)!
Armband!

Ute och röker ;)

I'm loving it!

Mina älskade piercingar! Jag älskar dom!!!

Saknar min kille :(

Åh, vad jag saknar min kille! Fast hade ändå inte fått pussa på honom på 2 dygn! Bläää! Joakim, kom hit! Jag saknar och älskar dig!!!<3<3<3<3

Spåkulan ljuger aldrig, detta stämmer fan!!

För er som vill bli vän med mig på facebook så heter jag Gabriella Bella Lundgren där!

JAG SKÄMS!!

Jag skäms över att jag blev våldtagen! De va mitt eget fel, jag bad ju typ om det...Jävla stilnoct, jävla liv!!! Orkar inte mera!!!!


Jag är en hora, en dålig sån..

Älskar min nya piercing! :D

Andra hålet i läppen fixat!!

Då har jag fixat andra hålet i läppen! Äntligen!!!

Snart perm!

Ska snart på perm med en kompis :D

Han...våldtog mig..

Jag va hög på stilnoct, minns inte ens att han följde med mig in i min lägenhet. Jag får en minneslucka.. Nästa sak jag minns är när han kör in kuken i röven på mig. JAG SKREK ÅT HAN ATT SLUTA, DE GJORDE ONT, ATT JAG INTE VILLE!!!! Men han lyssnade inte på mig. Sen så vände han på mig, och körde in kuken i min fitta! JAG GRÄT NU AV SMÄRTA! SKREK ÅT HAN ATT DE GJORDE ONT, ATT HAN SKULLE SLUTA! "JAG VILL INTE, NEJ, SLUTA, JAG VILL INTEE" ! Skrek jag!

Sen gick han från min lght...Jag messade i panik till personalen...

Jag vill inte minnas, snälla låt mig slippa minnas!!!


------

Fattar ni nu varför jag inte vill flytta tillbaka till mitt boende?? Han bor fortf där!

Jag minns..Hur han på boendet våldtog mig! Jag vill inte minnas!! Jag vill dö!!!

Jag vill inte minnas! Jag minns! Jag vill inte!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Döda mig!!!!!!

Börjar få ångest..

Nu mår jag dåligt! Jag har ångest, allt jag vill är att skada mig! Hjälp mig, vad ska jag göra?

EFTERLYSNING!

Josefine, du skrev att du hade en blogg, kan jag få adressen till den? Hade varit kul att läsa! <3

Älskar dig! Älskar oss!

Va social med mig!!

Gör ingenting, och ingen är social fan! :o. Saknar min kille sjukt mkt!! Älskar dig Joakim! Du och jag livet ut! Ser fram emot vår förlovnings resa till Bulgarien!♥♥♥♥♥

Denna färgen ska i mitt hår imorgon :-D

Den heter flamingo pink! Ska bli så skönt att färga det igen! Ska köpa en till burk så de verkligen täcker hela håret :D

Vad tycker du om mig? Är mitt hår fint? Är jag söt? Hur ska jag sminka mig? GE MIG TIPS!!!

FärgenHur de såg ut när jag precis hade färgat det

Sex..Jag klarar inte av det..

Jag har sex med min kille bara för att göra han nöjd...Är jag en slampa för det? Jag klarar inte av att ha sex utan att vara full eller hög..Jag får panik då..Sen jag blev våldtagen (igen) i februari så får jag bara mer panik! Sen för ett år sen så va de en annan kille på mitt boende som våldtog mig...Personalen där kallar det på "sexuell relation". Jaha, är det de när någon trycker in sin kuk i min röv mot min vilja och jag skriker???
Färga håret imorgon igen :-D

Imorgon ska jag köpa mer rosa hårfärg! Sen ska en kompis hjälpa mig att färga det så det blir jämt över hela håret :-D

Om en f.d vän

Dina små kommentarer är ju roliga! Hur fan kan HELA jag vara patetisk? För jag är sjuk? Det är du med...Och du har lagt upp massa bilder på bdb på dina armar. Sen blockar du mig på socker, msn och alla andra ställen. Men sen stalkar du mig här ;). Oj, vad patetisk jag måste vara då! Skulle du verkligen lägga ner tid på en patetisk människa? Varför inte vara skaka på huvudet och skratta åt det? Detta är mitt liv, då får hela mitt liv vara patetiskt om de så är så att jag är det!

"Med stygnklädda armar och landstingsbyxor satt jag i soffan i rondrummet. Lyssnade likgiltigt på hur dum jag var, hur omoget jag betedde mig, hur farlig jag var för mig själv. Ingen förstod, och jag kunde inte heller förklara för jag hade inte den förmågan - att prata om känslor. Jag kunde inte sätta ord på det. Dag efter dag satt jag där. Bara lyssnade. Gick ut för att sedan springa in på toan och smälla sönder något, karva i mig själv, gråta skrika sparka för att sedan bli bältad, få sprutor och få ligga X antal timmar utan kudde. Utan kontakt med omvärlden.

Jag skar bort verkligheten och jag skar bort mig själv.
Jag gjorde allt för att överleva men samtidigt för att dö och för att överleva fick jag nästa dö och för att dö fick jag testa att se livet. Allting var så sjukt, jag var så sjuk. Helt utan insikt och vilja att bli frisk. Levde i en värld där antal stygn och antal dygn medvetslös avgjorde huruvida jag hade något som helst värde eller ej. Gud som jag hatade mig själv och gud vad jag led.

Det känns som att jag inte får må dåligt längre. För alla har så höga förväntningar, alla är så glada över att min "sjuka tid" är över. Men jag har mina neråt dagar. Jag har mina dagar då jag bara vill välja en gammal väg för att jag inte orkar känna. För att jag inte orkar leva som frisk med alla krav och allt ansvar.
Just nu sitter jag här och är brutalt ledsen. Samtidigt stundvis likgiltig. Tom. Inget av det jag skriver hänger ihop känns det som. Jag bara spyr ut ord."

Taget ur din blogg, vem är de som är patetisk nu då? Du har fan levt ett värre liv än vad jag har gjort!

Gör inget vettigt! Kan någon fixa en header till mig???

Men de finns ju inte så mkt att göra på psyket >.<

Btw, ingen som typ kan göra en snygg header till mig? Sen skicka html koden eller vad de nu heter till mig mail? Skulle uppskattas! Ni kan sno bilder från bloggen till headern! :)

image description

Jag vill vara smal!!

Saknar att vara smal! Som minst har jag vägt 41kg.

Bilder här från när jag va smal! Vill se ut så igen!

Svar till Smilla!

Jag bodde på ett behandlingshem som heter Lilla Thumatorp. Det ligger vid Simrishamn. Bodde där över ett år, sen fick jag nog och stack för jag blev misshandlad och mobbad av både folk som bodde där och personalen. Flyttade då hem till min pappa..

Looi's hund Neppe <3

Thinspo <3

Ni är dåliga på att kommentera!

Ni kommenterar ju aldrig min blogg! De är inte kul att blogga då. Plus jag bloggar ju om saker som typ ingen vet om mig! Så liiiite kommentarer borde jag ju få tycker jag!

Tack Josefine för dina kommentarer! <3

Jag saknar dig, min underbara Looi <3

Hade jag bara haft kraft så hade jag gråtit nu. Jag saknar Looi så mkt att jag kan dö! Kan hon inte bara komma hem igen? Sluta vara död??? Fan, Looi!!!


SVAR PÅ FRÅGESTUNDEN

1.När började du skriva dikter?
2.Vad är din favo färg?
3. vilket land älskar du?
4.villken årstid älskar du?
5.vilken muski lyssnar du på?
6.Villket favo plagg har du?
7.Vad är ditt intresse?
8. detta är ingen fråga men älskar dig och du skriv av dig här låt ingen trycka ner dig för du är för värdefull för det<3

1. När jag var typ 13år
2. Älskar rosa :D
3. Turkiet
4. Sommaren
5. Lyssnar på allt från dansband till hårdrock! Favoriterna är Nightwish och Sofijah
6. Shit, vad svår fråga! Tror de är min onepiece!
7. Hundar älskar jag att hålla på med! Och att fota, skriva, vara med min kille och min mamma!
8. Tack! <3


1. Berätta lite om dig själv?
2. Hur gammal var du när du började skära dig osv?
3. Hur många olika frisyrer har du haft? ^.^ på bdb ser det ut som rättså många, haha :D

1. Öhm, jag heter Bella och är 22år år. Jag har aspergers och adhd, samt borderline. Ska lägga upp listor i bloggen så ni får veta mer om mig! xD
2. Jag va 16år.
3. Jag har haft massa olika! Långt, snaggat, kort, rosa hår, rosa hår med blå lugg, blont med blå lugg, rött, svart, brunt! Alla möjliga, haha!


när hade du din första kontakt med psykvården?
hur gammal var du?
varför?
vilka droger har du testat?
hur gammal var du när du började med din första medicin? 
vilken?
vilka mediciner som du har testat tycker du har funkat bäst?
är du troende?
vad hette din första bästis?

Jag hade kontakt med BUP första gången när jag va typ 4-5 år. Då fick jag diagnosen Damp.
Jag fick de pga att jag var annorlunda, hyper aktiv, fick utbrott osv..7
Jag har testat hasch, excasy, lsd, kokain, amfetamin, rohypnol, heroin och massa piller..
Jag va 16år..
Concerta, mot adhd, zoloft, mot ångest och propavan som sömn medicin.
Jag måste säga zyprexa här! Som tyvärr läkaren har tagit bort :(. Men av dom jag har nu så är det stratera som är bäst!
Jag är typ troende. Jag går inte i kyrkan osv, men jag ber till Gud ibland.
Min första bästis hette Marika!

Om du skulle må helt bra. Vad skulle du vilja göra? Vad är din högsta dröm? Drömyrke?

Jag skulle vilja plugga, bli något inom vården för unga. Ändra helt på psykvården, till det bättre! Sett till så att alla hade det bra! Mitt drömyrke är inom vården!TACK FÖR ALLA FRÅGOR!

Fin bild =) Med bra ord!

Mina ögon!Min piercing, när jag nyss hade gjort den!

Jag älskar den :D Ska ha 2st till i läppen!!

Pappa köpte 450g ostbågar till mig när jag låg på PIVA..

Haha, han är galen! Men gott är det! ;)

Jag idag =)

Lite om mig, min bakgrund osv..

Saker om mig du kanske inte visste


Jag hatar att borsta tänderna

Jag drog inte min första fylla förens jag va 18år

Jag hatar att duscha

Jag har anmält sexuellt ofredande hos polisen

Jag har grov socialfobi

Jag är sjukt blyg med nya människor

När jag dricker alkohol så dricker jag oftast för mkt och blandar det med tabletter

Jag har varit missbrukare

Jag har gjort en LVM utredning, som blev nerlagd

Jag har haft LPT

Jag har bott på behandlingshem som va de värsta 13 månaderna i mitt liv

Jag älskar droger i alla dess form

Jag har sett en kompis hota polisen med kniv när den va psykotisk

Jag har rätt farliga kontakter

Jag tänker på att mörda

Att börja skära mig va de dummaste jag har gjort!

Jag har varit mobbad under hela min skoltid

Vilket ledde till att när jag va 16år blev sjukskriven pga att jag mådde så dåligt

Folk irl är rätt rädda för mig

Jag har inslag av psykoser i min diagnos

Min morfar va alkoholist

Min pappa har slagit mig halvt ihjäl

Min pappa har slagit min mamma en gång, dock längesen innan jag kom till

Jag har blivit uthängd på internet med film

Jag kommer aldrig sätta mig i en skolbänk igen


De va lite sanningar om mig1.Vad/vem fick dig att skratta idag?
- Inget, än så länge
2. Vad gjorde du 8.00 imorse?
- soooov
3. Vad gjorde du för 30 min sen?
- rökte
4. Vad hände dig 1993?
- jag va 3år
6. Tre ord varför du sist spydde?
- tog en överdos
7. Vilken färg är din hårborste?
- svart
8. Vad köpte du sist?
- cola å cigg :P
9. Vad fick du senast i present?
- venne
10. Vilken färg är din dörr?
- öhm, träfärgad?
11. Var förvarar du dina pengar?
- plånbok xD
12. Hur var vädret igår?
- Mulet
13. Vart kramades du sist?
- på avd
14. Vad ser du fram emot?
- Imorgon!
15. Vad är 15?
- helvetet.
16. Vilken skostorlek har du?
- 36 typ..
17. Vill du klippa dig?
- nä
18. Är du över 25?
- jag är 70.000
19. Pratar du mycket?
- När jag känner för det.
20. Kollar du på O.C.?
- hell no.
21. Har ditt namn ett "x" i det?
- nej
22. Känner du någon som heter Steve?
- nej
23. Hittar du på egna ord?
- Mjo
25. Är du en typiskt svartsjuk person?
- Ibland
26. Vad har du för mobil?
- Sony Ericsson ELM och en iPhone ^^
27. Vem ringde du sist?
- Mamma tror jag
28. Biter du på naglarna?
- Japp.
29. Har du lockigt hår?
- typ.
30. Vilken konsert ska du på härnäst?
- venne
31. Vem är den sämsta personen i ditt liv just nu?
- Han
32. Hur många gånger har du svurit idag?
- 'några' gånger.
33. Vilket ord/ vilken mening säger du ofta?
- hora
34. Har du sett filmen 'Donnie Darko'?
- Nej
35. Ska du jobba imorgon?
- fan heller
36. Vem sa du "jag älskar dig" till sist?
- Better not tell.
37. Vad borde du göra nu?
- Fixa mej..
38. Har du något smeknamn?
- Ja
39. Sover du mycket?
- sometimes
40. Vilken är den bästa film du sett inom loppet av 2 veckor?
- dunno
41. Vad ska du göra på lördag?
- ut med en kompis på perm :D
42. När var du ute sist?
- för en halv timme sen
43. Har du gråtit idag?
- nej
44. Är du en glad person?
- Njä..
45. Har du roligt nu?
- neej
46. Vad äter du helst?
- inget >.<
47. Vem var du med sist?
- hm.. definiera 'var'
48. Vad heter din mamma?
- Miroslawa
49. Vad är hela ditt namn?
whatever
50. Tycker du om någon just nu?
- ja

God morgon ^^

Jag har faktiskt varit vaken i över en timme redan :P haha!

FRÅGESTUND!

Håller på hela natten och hela dagen fram tills imorgon vid kl 12 typ?

sv till Mia

http://ifihadwingsiwouldflyaway.blogspot.se/ 


Är Laurens blogg

Ostbågar!

Nu har jag ätit mina ostbågar, så sjukt gott!!!

Laaaaat!

Har bara suttit i sängen framför datorn hela jävla dagen! Vill äta ostbågar, men ändå inte....What to do?? :P

Lite fakta om mig ;)

Heter Bella är 22år :P.

Har sen jag va liten mått dåligt, ville ta mitt liv när jag va 8år.
Mobbad under hela skol tiden, vilket gjorde att jag aldrig gick klart skolan.
Har aspergers, adhd och EPS (Emetionell personlighets störning, även kallat borderline).
Började skada mig själv när jag va 16år.
Fick ätstörningar när jag va 16år.

Ligger just nu inne på psyk pga missbruk och att jag skadar mig och vill ta mitt liv...

Kul liv va? :P

Kommentera nu då :D

Jag vill skada mig..

Jag vill skada mig, se blodet rinna. Se ett sår öppna sig..Jag är sjuk jag vet, det har jag papper på!

Självskade beteende

http://www.psykologiguiden.se/www/pages/?ID=170&sjalvskadebeteende
Självskadebeteenden
Självdestruktivitet kan ta sig många uttryck. Alltifrån subtila beteenden, som att man inte tar hand om sig själv ordentligt, utsätter sig för risker eller för personer som i sin tur behandlar en illa, över missbruk och ätstörningar. Till den yttersta självskadehandlingen - att ta sitt eget liv. Någonstans där emellan hamnar det man oftast menar med självskadebeteenden, det vill säga att människor tillfogar sig själva fysiska skador.


Kanske kommer de flesta att tänka på tonårstjejer när man talar om självskadebeteenden som självskärning, men inom psykiatrin vet man att också vuxna skadar sig.

 

Det är fler kvinnor än män som ägnar sig åt självskadebeteenden, men den senaste forskningen talar för att det är vanligare än man har trott att också killar skadar sig.

 

Med tanke på hur tabubelagt självskadande beteende är, så är det egentligen ingen som vet riktigt hur vanligt förekommande det är. Därför vet man inte heller om det har ökat eller minskat på senare tid. Vad man däremot vet är att sådana beteenden alltid har funnits, men att de gått under lite olika rubriker under historien. Till exempel har det historiskt varit vanligt med självspäkning och självstympning i religionens namn.

 

Självskadande beteenden kan vara primära, det vill säga det huvudsakliga problem som man behöver hjälp med, eller sekundära: Ett symtom bland flera.

 

Exempelvis är det inte ovanligt att självskadebeteenden förekommer parallellt med andra självdestruktiva beteenden till exempel vid ätstörningar. Det är också ett vanligt symtom vid vissa personlighetsstörningar.

 

 

Varför skadar man sig själv?

 

 

Den yttersta funktion skadandet fyller är att hantera övermäktiga känslor. Känslor som får beskrivas som ångest, men då snarast den typ av diffus känsla som kallas för fritt flytande ångest.

 

Många självskadepatienter upplever att de outhärdliga känslor de plågas av lindras, eller blir mer uthärdliga då de ersätts av kroppslig, och kanske lite mer begriplig, smärta.

 

Det finns olika förklaringar till varför vissa tillfogar sig själva skador. En sådan är att en person som tidigt och under lång tid blivit illa behandlad av andra inte heller kommer att behandla sig själv väl.

 

Det kan också vara så paradoxalt att barnet som utsatts av sina föräldrar har kommit att koppla ihop den trygghet, som föräldrar alltid i någon mån står för, med smärtan. Självskadandet blir då ett bakvänt sätt att trösta sig själv genom att återvända till välkända upplevelser.

 

En del självskadare beskriver också skadandet som ett sätt att straffa sig själva, eller rena sig själva, vilket ju är just hur religiösa fanatiker genom tiderna har förklarat sin självspäkning.

 

Självskadebeteenden är däremot mycket sällan försök att ta sitt liv. Tvärtom kan de ses som ett sätt att orka fortsätta leva, trots en mycket plågsam situation.

 

Man vet också att sådana här beteenden kan vara ”smittsamma” i den bemärkelsen att den som redan mår dåligt lätt tar efter beteendet då de kommer i kontakt med det. Av det skälet är det inte att rekommendera att någon som mår dåligt läser om, eller har kontakt med andra som har, självskadebeteenden.

 

När självskadebeteendena blivit ett vanemässigt sätt att hantera ångest på, brukar det uppstå ett beroende, fullt jämförbart med narkotika- eller alkoholmissbruk. Den snabba ångestlindring självskadandet ger blir svår att stå emot.

 

 

Hur gör man som anhörig?

 

Om man har någon i sin närhet som man misstänker skär eller på annat sätt skadar sig själv, så finns det inget bättre sätt att ta reda på det än att fråga rent ut. Ibland kan man behöva fråga mer än en gång, men det är viktigt att undvika att bli anklagande.

 

Tecken på att allt inte står rätt till kan vara täckande kläder eller accessoarer som inte passar för situationen eller årstiden, eller en plötslig ovilja att delta i aktiviteter som bad eller sport, som kräver att man visar upp sin kropp.

 

Självklart innebär det också en varningsklocka om man hittar rakblad eller knivar där de definitivt inte hör hemma. 

 

 

Hur får man hjälp?

 

Om du själv eller någon du känner ägnar sig åt självskadande beteenden finns det all anledning att omedelbart söka hjälp hos psykiatrin. Det viktigaste skälet till det är att självskadandet är så pass beroendeframkallande att det är viktigt att bryta beteendet så fort det bara går.

 

En annan viktig anledning är att man riskerar att skada sig för livet, även om det sker av misstag.

 

Många tidigare självskadepatienter vittnar också om att de lider mycket av att bära på de ärr som påminner både dem själva och omgivningen om hur dåligt de en gång har mått.

Borderline

http://www.psykologiguiden.se/www/pages/?ID=236&Borderline

Borderline

Borderline, eller Emotionellt instabil personlighetsstörning (IPS) som tillståndet också kallas, innebär ett stort lidande för de drabbade, och kommer också att involvera omgivningen i hög grad. De snabba svängningarna mellan hygglig balans och katastrof, mellan idealisering och nedvärdering, eller vitt och svart sliter på relationerna och gör att andra människor lätt tröttnar på personer med Borderline PS.


Som med andra personlighetsstörningar ska tillståndet gå att spåra åtminstone till tonåren och orsaka kliniskt signifikant lidande och funktionsnedsättning.


Orsakerna till Borderlinetillstånden är inte helt klarlagda men de flesta forskare anser att det rör sig om ärftliga sårbarhetsfaktorer som i kombination med ogynnsamma uppväxtvillkor formar de här dragen.


Även om några personer med diagnosen inte har en klart belagd bakgrund av psykiska och fysiska (ibland sexuella) övergrepp, och rentav vanvård, är det ändå en väldigt påtaglig gemensam faktor.

 

 

Symtom


Det mest påtagliga hos personer med Borderline är de dramatiska svängningarna mellan normalt stämningsläge till nedstämdhet och ångest, ibland stegrad till gränspsykotiska upplevelser.


Vredesutbrott, dramatiska utspel, provocerande självdestruktivitet och impulshandlingar är vanliga.


En ständigt närvarande tomhetskänsla beskrivs av många, liksom svårigheter att behålla en känsla av en stabil identitet. Relationer till andra präglas också av detta.


På senare år har man i förståelsen av den här störningen belyst svårigheter med det som kallas mentalisering, dvs förmågan att reflektera över sina egna och andras känslomässiga upplevelser. Sådana svårigheter resulterar i att personen inte kan se sin egen roll i en relation utan enbart uppfattar det som att andra är orättvisa, elaka eller fientliga. Det leder till ideliga avbrott i både sociala och nära relationer.


Verkliga eller befarade separationer upplevs som starkt ångestframkallande och undviks därför med alla medel.  Inte sällan leder också separationsupplevelser eller andra motgångar till hot om självmord.


Väldigt vanliga riskfaktorer när man har svårigheter i form av Borderline personlighetsstörning är missbruk och beroende. Återkommande stark ångest och nedstämdhet gör att man lätt lockas att ”självmedicinera” med alkohol, droger och överdoser av läkemedel.


Vissa löper ökad risk för självdestruktivitet i form av ätstörningar, självskadebeteende och riskabla sexuella kontakter.

 

 

Utredning och diagnos


Diagnosen ställs på basen av en noggrann genomgång av aktuella och tidigare besvär, bakgrundshistorien och observationer av sättet att relatera.


I utredningen bör också ingå en bedömning av kognitiva och uppmärksamhetsfunktioner.


Ibland kan det vara befogat att överväga flera olika diagnoser. En person med borderline personlighetsstörning kan ha en så pass klar barndomsanamnes att diagnosen ADHD kan läggas till. Likaså kan det finna tydliga inslag av bipolärt syndrom.

 

Behandling


Psykologisk behandling har visat sig ha stor effekt såväl på förmågan att handskas med tillvaron, som mer specifikt för att minska antalet självdestruktiva handlingar och stabilisera stämningsläget.


I de mest framgångsrika programmen kombineras individuell psykologisk behandling med färdighetsträning och andra gruppaktiviteter, t ex inom de program som kallas Dialektisk Beteendeterapi (DBT).


Läkemedelsbehandling kan vara nödvändig för att dämpa specifika symtom som depression eller vissa gränspsykotiska inslag (t ex paranoida upplevelser). Däremot är det pga missbruks- och självmordsrisken olämpligt att de här patienterna har tillgång till sömnmedel eller ångestdämpande medel av vissa typer.

 

 

Hur får man hjälp?


På många håll i landet finns särskilda mottagningar och team som arbetar med den här typen av personlighetsproblematik. Oftast görs utredningen och bedömningen vid en vanlig psykiatrisk öppenvårdsmottagning som sedan remitterar till rätt enhet.


För människor omkring en person med borderlinedrag kan det vara ytterst provocerande att ena dagen vara upphöjd favorit och den andra uppfattas som en lägre stående varelse. De här inslagen syns även i relation till vårdpersonal, vilket ofta skapar problem i vårdmiljön. Ibland leder det till att patienten med borderline får en sämre vård, vilket inte är professionellt.

Kommentera mera :D

Alltså, de är bara Josefine, Linda, Maggie och någon anonym som kommenterar min blogg! Jag vill ha mer kommentarer! För jag tycker de är kul att höra vad andra tycker!!

Så kommentera mera :D

image descriptionimage descriptionimage descriptionimage descriptionimage description

Vi har alla våra åsikter.

Detta är min åsikt om Lauren, och efter hur hon har behandlat mig och snackat en massa skit om mig så tycker jag att jag har rätt att säga vad jag tycker om henne! Du kanske inte har samma bild av henne som jag har, men så är livet. Man kan inte älska alla. Verkligen inte!

Jag trodde inte detta om Lauren och Amanda. Jag trodde inte att ni kunde sjunka så lågt som att snacka skit om mig. Jag är sjuk, jag har papper på mina diagnoser som jag kommer få leva med livet ut! Jag spelar inte sjuk! varför skulle jag göra det? Till vilken nytta då? Ja, jag är inlagd på psyk. Om jag inte hade varit sjuk så hade jag för fan inte varit inlagd i 9 månader? Eller haft LPT sen januari? Jag vill ut från psyket, men läkaren vågar inte släppa ut mig ännu. Jag kan inte påverka vården på ngt sätt...Visst, de finns dom som kan ta min sängplats, verkligen! Och jag har sagt till läkaren att ngn annan kan ta den, ngn som är sjukare än jag.

Nu ska läkaren utreda mig på nytt ang min aspergers. Och, jag klassas inte längre som missbrukare! Det känns skönt! Läkare kommer inte ge upp mig, de känner jag.

Tack för mig!

image description

LAUREN

Dina små kommentarer är ju roliga! Hur fan kan HELA jag vara patetisk? För jag är sjuk? Det är du med...Och du har lagt upp massa bilder på bdb på dina armar. Sen blockar du mig på socker, msn och alla andra ställen. Men sen stalkar du mig här ;). Oj, vad patetisk jag måste vara då! Skulle du verkligen lägga ner tid på en patetisk människa? Varför inte vara skaka på huvudet och skratta åt det? Detta är mitt liv, då får hela mitt liv vara patetiskt om de så är så att jag är det!

"Med stygnklädda armar och landstingsbyxor satt jag i soffan i rondrummet. Lyssnade likgiltigt på hur dum jag var, hur omoget jag betedde mig, hur farlig jag var för mig själv. Ingen förstod, och jag kunde inte heller förklara för jag hade inte den förmågan - att prata om känslor. Jag kunde inte sätta ord på det. Dag efter dag satt jag där. Bara lyssnade. Gick ut för att sedan springa in på toan och smälla sönder något, karva i mig själv, gråta skrika sparka för att sedan bli bältad, få sprutor och få ligga X antal timmar utan kudde. Utan kontakt med omvärlden.

Jag skar bort verkligheten och jag skar bort mig själv.
Jag gjorde allt för att överleva men samtidigt för att dö och för att överleva fick jag nästa dö och för att dö fick jag testa att se livet. Allting var så sjukt, jag var så sjuk. Helt utan insikt och vilja att bli frisk. Levde i en värld där antal stygn och antal dygn medvetslös avgjorde huruvida jag hade något som helst värde eller ej. Gud som jag hatade mig själv och gud vad jag led.

Det känns som att jag inte får må dåligt längre. För alla har så höga förväntningar, alla är så glada över att min "sjuka tid" är över. Men jag har mina neråt dagar. Jag har mina dagar då jag bara vill välja en gammal väg för att jag inte orkar känna. För att jag inte orkar leva som frisk med alla krav och allt ansvar.
Just nu sitter jag här och är brutalt ledsen. Samtidigt stundvis likgiltig. Tom. Inget av det jag skriver hänger ihop känns det som. Jag bara spyr ut ord."

Taget ur din blogg, vem är de som är patetisk nu då? Du har fan levt ett värre liv än vad jag har gjort!

Ali <3

Min gamla hund! 1990 - 2001 <3

Besök av min styvmamma!

Nu har min styvmamma varit här :) De va trevligt!


Bilden är min "mormor", min brorsson, min styvmamma och jag :)

Mer perm!

Har nyss fått reda på att jag har 4 timmars perm per dag! Så på lördag ska jag och en kompis ut på stan! Vi ska fika och jag ska köpa presenter till henne! Min fina vän! :) <3

Molly Sandén - Why Am I Crying lyrics Melodifestivalen 2012
http://www.youtube.com/watch?v=HEkSOedmA4Q

I don't miss your dirty clothes on the floor
No one leaves the lights on anymore
The towels are hanging just where they should
It's drop dead quiet in my neighborhood
I'm not that fragile
I'm not gonna break
Love's so overrated

I'm not gonna need
Not gonna need
Not gonna need you if I fall
So why am I crying
I'm not gonna miss
Not gonna miss
Not gonna miss
Not gonna miss you, not at all
So what am I doing here on the floor crying

I don't need your love notes to cheer me up
I can live without that kind of stuff
You don't have to wake me with a kiss every day
I'm tired of roses anyway
I'm not that fragile
I'm not gonna break
Love's so overrated

I'm not gonna need
Not gonna need
Not gonna need you if I fall
So why am I crying
I'm not gonna miss
Not gonna miss
Not gonna miss
Not gonna miss you, not at all
So what am I doing here on the floor crying

So don't you worry about me
Go on, enjoy being free

I don't miss your dirty clothes on the floor

I'm not gonna beg
Not gonna crawl
Not gonna need you if I fall
So why am I crying
I'm not gonna miss
Not gonna miss
Not gonna miss
Not gonna miss you, not at all
So what am I doing here on the floor
Doing here on the floor crying

Haha :-)

 
Kära Make!
Jag skriver detta brev för att tala om att jag lämnar dig för gott.Jag tycker jag varit en god hustru i 7 år och jag tycker att jag inte fått någonting för det.
De sista veckorna har varit ett helsike!!
När din chef ringde och sökte dig och berättade att du sagt upp dig så rann bägaren över.
Den sista tiden har du kommit hem och inte märkt mig alls. Jag har klippt håret och fixat ti...ll naglarna. Jag har lagat till din favoritmat och till med haft på mig ett nytt raffset, men du kommer hem, kastar i dig maten och tittar på sporten och går och lägger dig.
Du talar aldrig om att du älskar mig, kramar mig aldrig så antingen är du otrogen eller så älskar du mig inte längre, i vilket fall som helst så är jag ute ur dig liv för alltid.
Om du försöker få tag på mig så glöm det. Jag flyttar till DIN BROR, hoppas du får ett bra liv.Din Ex-fru

Kära Ex-fru.
Inget har gjort mig gladare än ditt brev.
Visst, vi har varit gifta i 7 år, men en bra fru är allt annat än du varit.
Jag tittar på sport jämt för att slippa höra ditt gnäll, men det lyckas inte så bra...
Jag märkte att du klippt håret och det första jag tänkte var att du ser ut som en kille. Naglarna håller du ju jämt på med...Min mor har uppfostrat mig att inte säga nåt om jag inte har nåt snällt att säga.
Du måste ha förväxlat min favoritmat med min BRORS, för jag tycker inte om fläsk.
När du hade raffsetet på dig så hade du inte tagit bort prislappen. Det kostade 499:- och jag tappade sugen eftersom min BROR lånade en femhundring i förrgår, jag hoppades att det bara var en tillfällighet, men tydligen inte.
Jag har trots det älskat dig och tyckt att det fungerat hyggligt mellan oss.
Så när jag vann drömvinsten på lotto förra lördagen kunde jag kvittera ut närmare 70 miljoner och blev jätteglad för vår skull.
Jag sade upp mig idag och var iväg och beställde en jorden-runt-resa för oss två, men när jag kom hem så läste jag ditt brev...allt händer av en anledning antar jag.
Jag kan bara hoppas att du får det liv du önskar med min BROR.
Jag har pratat med min advokat och eftersom du skrev det där brevet så får du inte en krona av vinsten. Så ta hand om dig.
MVH rik som fan och fri som tusan.
PS. Jag har nog aldrig berättat för dig att min bror Evert var född som EVA men det är väl knappast ett problem?

Depp..

Deppig idag :/

Jag mår inte bra idag :(. Det som håller mig uppe är att min mamma kanske kommer. Och min styv mamma kommer hit vid 15 tiden..

Vill bara ligga under täcket..Det enda som hjälper är att skära mig..

Just nu är det bara skära som hjälper mig mot min ångest. Skar mig i går kväll..Och jag vill bara göra mer! Jag skiter i ärren och här på psyk har jag alltid en kofta med lång ärm på mig. Så ingen ser mina sår. Mamma sa förra veckan när hon såg min ena arm på piva "har du blrjat skära mönster nu?" Bara för jag har skurit mig längs med armen och över armen...Jag orkar fan inte!! Vi har iaf höjt min sertralin så vi får hoppas att de hjälper mig!

image descriptionimage description

Idag :D

God morgon!

Har nyss vaknat, de va skönt att sova ut!!

God natt!

Orkar inte mer!!

Ska ta theralen nu, och en stesolid, sen sova!

Gråter imonbords..

Jag lät blodet bli tårarna som skulle runnit ut ur mina ögon..Nu va dom på armarna och röda..

JAG MÅR SKIT!!! (Ny tagna bilder)

Jag orkar inte mer!!!!Mår inte alls bra :(

Mår skit dåligt!! Jag vet inte vad jag ska göra lägre!!!

I took my zoloft today

(Som vi även höjde idag)1. VAD ÄR SERTRALIN KRKA OCH VAD ANVÄNDS DET FÖR?

Vad används Sertralin Krka för?


Det verksamma innehållsämnet i Sertralin Krka är sertralin. Sertralin tillhör en grupp läkemedel som kallas SSRI (selektiva serotoninåterupptagshämmare). Dessa läkemedel används för att behandla depression och/eller ångestsjukdomar.


Sertralin Krka kan användas för att behandla

 • depression och förebygga återkommande depression (hos vuxna)

 • social fobi (hos vuxna)

 • posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) (hos vuxna)

 • paniksyndrom (hos vuxna)

 • tvångssyndrom (OCD) (hos vuxna, samt barn och ungdomar i åldersgruppen 6-17 år).

Depression är en klinisk sjukdom med symtom som att du känner dig ledsen, inte kan sova ordentligt eller njuta av livet som vanligt.


Tvångssyndrom och paniksyndrom är sjukdomar som kopplas till ångest med symtom som konstant besvär av fixeringar (tvångsföreställningar) vilket gör att du måste upprepa olika ritualer (tvång).


Posttraumatiskt stressyndrom är ett tillstånd som kan uppträda efter en mycket emotionellt traumatisk upplevelse, med en del symtom som liknar depression och ångest. Social fobi (socialt ångestsyndrom) är en sjukdom som kopplas till ångest. Sjukdomen kännetecknas av känslor av intensiv ångest eller vånda i sociala situationer (t.ex. att tala med främmande människor, att tala inför grupper av människor, att äta eller dricka inför andra människor eller att bekymra sig över att man kanske uppför dig generande).


Läkaren har bedömt att detta läkemedel är lämpligt för att behandla din sjukdom.


Fråga läkaren om du är osäker på varför du har fått Sertralin Krka.

 

Sertralin som finns i Sertralin Krka kan också vara godkänd för att behandla andra sjukdomar som inte nämns i denna bipacksedel. Fråga läkare, apotekspersonal eller annan hälso- och sjukvårdspersonal om du har ytterligare frågor och följ alltid deras instruktion.

4. EVENTUELLA BIVERKNINGAR

Liksom alla läkemedel kan Sertralin Krka orsaka biverkningar, men alla användare behöver inte få dem.


Om några biverkningar blir värre eller om du märker några biverkningar som inte nämns i denna

information, kontakta läkare eller apotekspersonal.


Illamående är vanligaste biverkningen. Biverkningarna beror på dosen och är ofta övergående och avtar efter fortsatt behandling.


Tala genast med din läkare om du upplever något av följande symtom när du har tagit detta läkemedel.

Symtomen kan vara allvarliga.

 • om du får svåra hudutslag med blåsor (erythema multiforme) (detta kan drabba munnen och tungan). Det kan vara tecken på en sjukdom som heter Stevens-Johnsons syndrom eller toxisk epidermal nekrolys (TEN). Din läkare avbryter i så fall behandlingen.

 • allergisk reaktion eller allergi, vilket kan ge symtom som kliande hudutslag, andningsproblem, väsande andning, svullnader i ögonlocken, ansiktet eller på läpparna

 • om du blir upprörd eller förvirrad eller får diarré, feber och högt blodtryck, kraftiga svettningar och snabba hjärtslag. Detta är symtom på serotonergt syndrom. I sällsynta fall kan detta syndrom uppträda när du tar vissa andra läkemedel på samma gång som sertralin. Din läkare kan vilja avbryta behandlingen.

 • om du får gulaktig hud och gulaktiga ögon, vilket kan tyda på leverskada

 • om du upplever symtom på depression med självmordstankar.

 • om du börjar känna dig rastlös och inte kan sitta eller stå still efter att du har börjat ta Serralin Krka. Tala med din läkare om du börjar känna dig rastlös.


 • Följande biverkningar har setts i kliniska studier på vuxna.


  Mycket vanliga biverkningar (förekommer hos fler än 1 patient av 10):

  sömnlöshet, yrsel, sömnighet, huvudvärk, diarré, illamående, muntorrhet, utebliven utlösning, trötthet.


  Vanliga biverkningar (förekommer hos 1-10 patienter av 100):

  halsont, anorexi, ökad aptit, depression, känna sig konstig, mardrömmar, ångest, upprördhet, oro, minskat sexuellt intresse, tandagnisslan, domningar och stickningar, skakningar, muskelsträckning, onormal smak, bristande uppmärksamhet, synstörningar, öronringningar, hjärtklappning, värmevallningar, gäspningar, magont, kräkningar, förstoppning, orolig mage, gaser, utslag, ökade svettningar, muskelvärk, sexuella störningar, potensproblem, smärta i bröstkorgen.


  Mindre vanliga biverkningar (förekommer hos 1-10 patienter av 1 000):

  luftrörskatarr, rinnande näsa, hallucinationer, kraftig lyckokänsla, likgiltighet, onormala tankar, kramper, ofrivilliga muskelsammandragningar, onormal koordination, inte kunna vara still, minnesförlust, minskade känslor, talsvårigheter, yrsel när man ställer sig upp, migrän, öronont, snabba hjärtslag, högt blodtryck, vallningar, andningssvårigheter (eventuellt med väsljud), andfåddhet, näsblod, problem i matstrupen, svårigheter att svälja, hemorrojder, ökad salivavsöndring, störningar i tungrörelserna, rapningar, ögonsvullnad, mörklila fläckar i huden, håravfall, kallsvettning, torr hud, nässelfeber, inflammation i led och ben, muskelsvaghet, ryggont, muskelryckningar, behov att kissa på natten, oförmåga att kissa, ökad urinmängd, behöva kissa oftare, problem med att kissa, vaginal blödning, sexuella problem hos kvinnor, sjukdomskänsla, frossa, feber, svaghet, törst, viktnedgång, viktuppgång.


  Sällsynta biverkningar (förekommer hos 1-10 patienter av 10 000):

  tarmproblem, öroninfektion, cancer, svullna körtlar, högt kolesterolvärde, lågt blodsocker, fysiska symtom på grund av stress eller sinnesrörelse, läkemedelsberoende, psykotisk störning, aggression, förföljelsemani, självmordstankar, sömngång, för tidig utlösning, koma, onormala rörelser, svårigheter att röra sig, ökad sinnesförnimmelse, störd sinnesförnimmelse, grön starr, problem med tårflödet, fläckar framför ögonen, dubbelseende, ljuset sticker i ögonen, ögonblödning, förstorade pupiller, hjärtattack, långsamma hjärtslag, hjärtproblem, dålig cirkulation i armar och ben, täppt i halsen, snabb andning, långsam andning, talsvårigheter, hicka, blod i avföringen, ont i munnen, sår på tungan, tandproblem, tungproblem, munsår, problem med leverfunktionen, hudproblem med blåsor, utslag i hårbotten, onormal hårstruktur, onormal hudlukt, bensjukdom, minskad urinmängd, urininkontinens, svårigheter att kissa, kraftig vaginal blödning, torr vagina, rodnad och smärta i penis och förhud, underlivsflytning, förlängd erektion, utsöndring från brösten, bråck, ärr på injektionsstället, minskad läkemedelstolerans, gångsvårigheter, onormala laboratorievärden, onormal sperma, skada, kärlutvidgningsoperation.


  Efter marknadsföringen av sertralin har följande biverkningar rapporterats:

  minskat antal vita blodkroppar, minskat antal blodplättar, lågt värde av sköldkörtelhormon, endokrina problem, låga blodsalter, hemska onormala drömmar, självmordsbeteende, problem med muskelrörelserna (som att röra sig mycket, muskelsträckning och gångsvårigheter), svimningsanfall, onormal syn, problem med blödningar (t.ex. näsblod, magblödning eller blod i urinen), inflammation i bukspottkörteln, allvarliga problem med leverfunktionen, gulsot, hudödem, hudreaktion mot solen, klåda, ledvärk, muskelkramp, bröstförstoring, oregelbundna menstruationer, bensvullnad, problem med koagulationen och allvarlig allergisk reaktion.


  En ökad risk för benfrakturer har setts hos patienter som tar denna typ av läkemedel.


  Biverkningar hos barn och ungdomar:

  I kliniska studier på barn och ungdomar sågs i allmänhet liknande biverkningar som hos vuxna (se ovan). De vanligaste biverkningarna hos barn och ungdomar var huvudvärk, sömnlöshet, diarré och illamående.

  4. EVENTUELLA BIVERKNINGAR

  Liksom alla läkemedel kan Sertralin Krka orsaka biverkningar, men alla användare behöver inte få dem.


  Om några biverkningar blir värre eller om du märker några biverkningar som inte nämns i denna

  information, kontakta läkare eller apotekspersonal.


  Illamående är vanligaste biverkningen. Biverkningarna beror på dosen och är ofta övergående och avtar efter fortsatt behandling.


  Tala genast med din läkare om du upplever något av följande symtom när du har tagit detta läkemedel.

  Symtomen kan vara allvarliga.

  • om du får svåra hudutslag med blåsor (erythema multiforme) (detta kan drabba munnen och tungan). Det kan vara tecken på en sjukdom som heter Stevens-Johnsons syndrom eller toxisk epidermal nekrolys (TEN). Din läkare avbryter i så fall behandlingen.

  • allergisk reaktion eller allergi, vilket kan ge symtom som kliande hudutslag, andningsproblem, väsande andning, svullnader i ögonlocken, ansiktet eller på läpparna

  • om du blir upprörd eller förvirrad eller får diarré, feber och högt blodtryck, kraftiga svettningar och snabba hjärtslag. Detta är symtom på serotonergt syndrom. I sällsynta fall kan detta syndrom uppträda när du tar vissa andra läkemedel på samma gång som sertralin. Din läkare kan vilja avbryta behandlingen.

  • om du får gulaktig hud och gulaktiga ögon, vilket kan tyda på leverskada

  • om du upplever symtom på depression med självmordstankar.

  • om du börjar känna dig rastlös och inte kan sitta eller stå still efter att du har börjat ta Serralin Krka. Tala med din läkare om du börjar känna dig rastlös.


  Följande biverkningar har setts i kliniska studier på vuxna.


  Mycket vanliga biverkningar (förekommer hos fler än 1 patient av 10):

  sömnlöshet, yrsel, sömnighet, huvudvärk, diarré, illamående, muntorrhet, utebliven utlösning, trötthet.


  Vanliga biverkningar (förekommer hos 1-10 patienter av 100):

  halsont, anorexi, ökad aptit, depression, känna sig konstig, mardrömmar, ångest, upprördhet, oro, minskat sexuellt intresse, tandagnisslan, domningar och stickningar, skakningar, muskelsträckning, onormal smak, bristande uppmärksamhet, synstörningar, öronringningar, hjärtklappning, värmevallningar, gäspningar, magont, kräkningar, förstoppning, orolig mage, gaser, utslag, ökade svettningar, muskelvärk, sexuella störningar, potensproblem, smärta i bröstkorgen.


  Mindre vanliga biverkningar (förekommer hos 1-10 patienter av 1 000):

  luftrörskatarr, rinnande näsa, hallucinationer, kraftig lyckokänsla, likgiltighet, onormala tankar, kramper, ofrivilliga muskelsammandragningar, onormal koordination, inte kunna vara still, minnesförlust, minskade känslor, talsvårigheter, yrsel när man ställer sig upp, migrän, öronont, snabba hjärtslag, högt blodtryck, vallningar, andningssvårigheter (eventuellt med väsljud), andfåddhet, näsblod, problem i matstrupen, svårigheter att svälja, hemorrojder, ökad salivavsöndring, störningar i tungrörelserna, rapningar, ögonsvullnad, mörklila fläckar i huden, håravfall, kallsvettning, torr hud, nässelfeber, inflammation i led och ben, muskelsvaghet, ryggont, muskelryckningar, behov att kissa på natten, oförmåga att kissa, ökad urinmängd, behöva kissa oftare, problem med att kissa, vaginal blödning, sexuella problem hos kvinnor, sjukdomskänsla, frossa, feber, svaghet, törst, viktnedgång, viktuppgång.


  Sällsynta biverkningar (förekommer hos 1-10 patienter av 10 000):

  tarmproblem, öroninfektion, cancer, svullna körtlar, högt kolesterolvärde, lågt blodsocker, fysiska symtom på grund av stress eller sinnesrörelse, läkemedelsberoende, psykotisk störning, aggression, förföljelsemani, självmordstankar, sömngång, för tidig utlösning, koma, onormala rörelser, svårigheter att röra sig, ökad sinnesförnimmelse, störd sinnesförnimmelse, grön starr, problem med tårflödet, fläckar framför ögonen, dubbelseende, ljuset sticker i ögonen, ögonblödning, förstorade pupiller, hjärtattack, långsamma hjärtslag, hjärtproblem, dålig cirkulation i armar och ben, täppt i halsen, snabb andning, långsam andning, talsvårigheter, hicka, blod i avföringen, ont i munnen, sår på tungan, tandproblem, tungproblem, munsår, problem med leverfunktionen, hudproblem med blåsor, utslag i hårbotten, onormal hårstruktur, onormal hudlukt, bensjukdom, minskad urinmängd, urininkontinens, svårigheter att kissa, kraftig vaginal blödning, torr vagina, rodnad och smärta i penis och förhud, underlivsflytning, förlängd erektion, utsöndring från brösten, bråck, ärr på injektionsstället, minskad läkemedelstolerans, gångsvårigheter, onormala laboratorievärden, onormal sperma, skada, kärlutvidgningsoperation.


  Efter marknadsföringen av sertralin har följande biverkningar rapporterats:

  minskat antal vita blodkroppar, minskat antal blodplättar, lågt värde av sköldkörtelhormon, endokrina problem, låga blodsalter, hemska onormala drömmar, självmordsbeteende, problem med muskelrörelserna (som att röra sig mycket, muskelsträckning och gångsvårigheter), svimningsanfall, onormal syn, problem med blödningar (t.ex. näsblod, magblödning eller blod i urinen), inflammation i bukspottkörteln, allvarliga problem med leverfunktionen, gulsot, hudödem, hudreaktion mot solen, klåda, ledvärk, muskelkramp, bröstförstoring, oregelbundna menstruationer, bensvullnad, problem med koagulationen och allvarlig allergisk reaktion.


  En ökad risk för benfrakturer har setts hos patienter som tar denna typ av läkemedel.


  Biverkningar hos barn och ungdomar:

  I kliniska studier på barn och ungdomar sågs i allmänhet liknande biverkningar som hos vuxna (se ovan). De vanligaste biverkningarna hos barn och ungdomar var huvudvärk, sömnlöshet, diarré och illamående.

  Svar till Linda (igen)

  Jag försöker verkligem göra allt för att inte skada mig! Som typ blogga :P. Det hjälper mig att skriva av mig :). Har bloggat sen jag va 15år gammal typ..

  Min första blogg heter www.thehotbella.blogg.se och finns fortf kvar! Där finns inlägg om hur jag hade det när jag va tonåring...Ingen kul läsning, men mitt liv är inte kul :(...

  Svar till Linda  Jag vägrar allt som har med rpk att göra! Jag har vänner som har bott där som säger att de är ett helvete där! Nu har min läkare sagt att de är soc jobb att hitta ett boende till mig!

  Aspergers

  http://www.1177.se/Jonkopings-lan/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Aspergers-syndrom/


  Sammanfattning

  Allmänt

  Aspergers syndrom är en form av autism. Funktionsnedsättningen påverkar hjärnans sätt att hantera information. Om man har Aspergers syndrom märks det framför allt på hur man samspelar och kommunicerar med andra människor.

  Om man har Aspergers syndrom brukar man ha normal eller hög begåvning.

  Orsakerna till Aspergers syndrom är inte helt kända, men troligen påverkar flera olika faktorer uppkomsten av funktionsnedsättningen. Ofta, men inte alltid, kan släktingar ha liknande personlighetsdrag.

  Symtom

  Om man har Aspergers syndrom tolkar man ofta andra människors tankar och känslor på ett annorlunda sätt och man kanske inte kan avläsa sociala signaler som är självklara för de flesta andra.

  Behandling

  Aspergers syndrom går inte att bota, men det finns sätt att underlätta vardagen.

  När ska man söka vård?

  Om man har ett barn som inte verkar utvecklas som vanligt, ska man prata med personalen på barnavårdscentralen eller ta kontakt med en barnläkarmottagning, skolhälsovården eller vårdcentral.

  Som vuxen kan man vända sig till sin vårdcentral eller till en psykiatrisk mottagning.

  Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

  Vad är Aspergers syndrom?

  Vad är Aspergers syndrom?

  Aspergers syndrom är en funktionsnedsättning som påverkar hjärnans sätt att hantera information. I vardagen märks funktionsnedsättningen framför allt på hur man samspelar och kommunicerar med andra människor.

  Om man har Aspergers syndrom tolkar man ofta tankar och känslor på ett sätt som skiljer sig från den tolkning de flesta andra gör. Man har prolem med att avläsa sociala signaler och kroppsspråk, eller man kanske tolkar det som sägs i ett samtal ordagrant.

  En form av autism

  Aspergers syndrom är en form av autism.
  Autismspektrumtillstånd har börjat användas som samlingsnamn för olika typer av autism, allt från drag av autism till svår och handikappande autism.

  De vanligaste formerna är autistiskt syndrom och Aspergers syndrom. Autistiskt syndrom, som också kallas klassisk autism eller Kannerautism, innebär att man har en svårare form av autism. Ofta har man samtidigt en utvecklingsstörning. Om man har Aspergers syndrom brukar man ha normal eller hög begåvning.

  Andra diagnoser samtidigt

  Om man har Aspergers syndrom har man ofta, men inte alltid, också någon eller några andra tillstånd eller sjukdomar. Några av de vanligaste är adhd, tics, depression, ångest eller ätstörningar.

  Hur vanligt är Aspergers syndrom?

  Ungefär en person av 200 anses ha Aspergers syndrom. De flesta som får diagnosen är pojkar eller män, men andelen flickor och kvinnor som får diagnosen ökar.

  Vad beror Aspergers syndrom på?

  Aspergers syndrom kan vara ärftligt

  Det är ofta svårt att finna den exakta orsaken till Aspergers syndrom. I de flesta fall handlar det inte om en enda orsak, utan flera olika faktorer bidrar till funktionsnedsättningen. Ofta, men inte alltid, kan släktingar ha liknande personlighetsdrag.

  Sjukdomar kan påverka uppkomsten av Aspergers syndrom

  Komplikationer vid en förlossning kan öka risken för Aspergers syndrom, men det är ovanligt. Andra saker som kan påverka uppkomsten av funktionsnedsättningen är till exempel medfödda ämnesomsättningssjukdomar, om barnet föds mycket för tidigt eller svåra infektioner i hjärnan, som till exempel hjärninflammation.

  Hur kan Aspergers syndrom visa sig?

  Aspergers syndrom kan visa sig på olika sätt

  Om man har fått diagnosen Aspergers syndrom har man funktionsnedsättningar inom en rad områden:

  Socialt samspel

  Om man har Aspergers syndrom har man oftast inga problem med att uttrycka sig språkligt. Däremot kan man kanske inte koncentrera sig på att lyssna eller ta hänsyn till personen man pratar med. Man kan till exempel fortsätta att prata om det som man själv är intresserad av utan att uppfatta att den andre inte vill lyssna längre. Signaler som visar att en person vill avsluta samtalet är inte alltid tillräckligt tydliga om man har Aspergers syndrom.

  Man kan ha ett mycket stort ordförråd, samtidigt som man inte helt förstår ordens djupare innebörd. Ofta kan man inte förstå eller själv använda sociala signaler som till exempel ögonkontakt, ansiktsuttryck, kroppsspråk och gester. Det kan göra att man varken lär känna nya vänner eller håller kontakt med dem man känner.

  Kommunikation

  Personer med autism kan ha försenad utveckling av talet eller inget tal alls. Om man har Aspergers syndrom har man däremot ofta god språklig förmåga och kan tala utan hinder, men kanske inte förstår reaktionerna hos den som lyssnar.

  Ibland kan man missuppfatta skämt, ordvändningar och bildspråk eftersom man tolkar det som sägs bokstavligt. Ett uttryck som ”hon klippte av mig när jag talade” kan därför låta skrämmande eller obegripligt. På frågan "Kan du öppna fönstret?", svarar man kanske "Ja" utan att öppna fönstret, eftersom man inte förstår att frågan innehåller en uppmaning att öppna fönstret.

  Om man har Aspergers syndrom kan det vara svårt att variera tonfall, mimik, röstläge eller gester. Vissa talar mycket formellt och stelt. Ibland kan det låta entonigt, ibland kan man prata alltför tystlåtet och vid andra tillfällen mer högljutt än vad situationen kräver.

  Många gånger kan man inte föra ett ömsesidigt samtal. I stället för att omväxlande tala och lyssna på den andra personen, pratar man själv oavbrutet. Man kan tycka illa om att bli avbruten, och kan ibland vilja börja om från början om någon avbryter en mitt i en historia.

  Föreställningsförmåga

  Om man har Aspergers syndrom är man ofta bra på att lära in fakta. Däremot kan man vara mindre bra på att begripa hur andra tänker och upplever saker. Man kanske inte så lätt ser sammanhanget och den övergripande meningen i till exempel en text. I stället tar man in detaljer och lär sig texten utantill utan att förstå meningen med innehållet.

  Det kan vara svårt att välja mellan olika alternativ eftersom man inte kan föreställa sig vad valen kan innebära. Det kan i sin tur göra att man inte kan fatta beslut i vardagliga situationer. Man kanske inte heller kan föreställa sig att en annan person kan bli sårad av vad man säger. Att man kan ha olika uppfattning om saker är inte självklart.

  Barn med Aspergers syndrom leker sällan fantasilekar med sina kamrater, även om de kan ha en egen väl utvecklad fantasivärld.

  Inlärning

  Det kan ta tid att lära in nya saker. Ofta kan man inte generalisera, det vill säga man kan inte använda saker man lärt sig i nya situationer eller med nya personer. Ett barn kan till exempel lära sig att klä på sig själv hemma med sina föräldrar men klarar kanske inte att göra samma sak i andra miljöer med andra människor.

  Intresse

  Många som har Aspergers syndrom ägnar sig intensivt åt ett eller flera intressen. Dessa intressen kan hålla i sig mycket lång tid men även avlösas av nya. Flera områden kan vara aktuella samtidigt. Det kan handla om till exempel matematik, historia eller datakunskap. Många tycker också om att samla på fakta om speciella ämnen som tidtabeller, hästar, resultatlistor, såpoperor eller seriefigurer.

  Rutiner och vanor

  Om man har Aspergers syndrom tycker man ofta illa om förändringar. Oförutsedda händelser, som till exempel en trafikstockning eller tågförsening, kan göra att man blir extra orolig och stressad. Man vill ha fasta rutiner i vardagen och går kanske exakt samma väg till arbetet eller skolan varje dag.

  Egna tolkningar av omvärlden

  Man tolkar ofta andra människors tankar och känslor på ett annorlunda sätt än de flesta andra, och man kanske inte kan avläsa sociala signaler som är självklara för de flesta andra. Man kan också uppfatta meningen i orden på ett annorlunda sätt. Det kan bero på att man uppfattar det som sägs bokstavligt eller att man inte så lätt kan tolka kroppsspråk.

  Söka vård

  Om man tror att ett barn har Aspergers syndrom

  Om man tror att ett barn har Aspergers syndrom ska man vända sig till barnavårdscentralen eller skolhälsovården. Man kan också kontakta en barnmottagning eller barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, för att få hjälp med bedömning och utredning. Barnet får träffa en läkare och psykolog som gör en bedömning av barnets svårigheter.

  Ibland räcker det att barnet och skolans personal kommer överens om hur de ska arbeta tillsammans. Om inte det är tillräckligt ska skolan hjälpa till med kontakt till läkare, psykolog samt specialpedagog för vidare utredning.

  Att söka vård som vuxen

  Om man som vuxen har svårt att till exempel umgås med och förstå andra människor, kan man vända sig till en läkare på vårdcentralen för en första diskussion. Om det behövs kan man få hjälp vidare, oftast till psykiatrin eller habiliteringen, för utredning och bedömning. Habilitering är en verksamhet som ordnar träning och stöd för personer med medfödda, oftast livslånga, funktionsnedsättningar.

  Om man redan har kontakt med handläggare inom till exempel arbetsförmedling eller socialtjänst brukar man även där kunna få hjälp att komma till utredning.

  Undersökningar och utredningar

  Utredning av barn och ungdomar

  Om man tror att ett barn har Aspergers syndrom görs en utredning, oftast inom barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, eller på barn- och ungdomshabiliteringen. Det finns olika utredningar för barn i olika åldrar.

  Som förälder eller vårdnadshavare får man berätta om barnets tidiga utveckling och aktuella problem. Man får frågor om till exempel barnets språk, lekar, intressen och kontakter med andra barn och vuxna.

  De som gör utredningen brukar besöka barnets skola eller förskola tillsammans med barnet för att se hur barnet fungerar tillsammans med lärare och klasskamrater. Barnets kognitiva förmåga, som till exempel minne, koncentration och förmåga att planera, undersöks också, liksom förmågan att planera, organisera och genomföra aktiviteter.

  När utredningen är avslutad får föräldrar eller vårdnadshavare ta del av resultatet både muntligt och skriftligt. Personer som är viktiga för barnet, till exempel någon i skolan eller i familjens nätverk, kan ibland få ta del av utredningen.

  Utredning av vuxna

  Om man genomgår en utredning som vuxen kan upplägget variera något mellan olika län. Vilken del av vården som gör utredningen kan också variera, men många gånger är det landstingets habilitering eller en psykiatrisk mottagning.

  Innan en utredning påbörjas är det bra att tänka igenom om man har någon nytta av att få en diagnos och om det är värt att genomgå en utredning. Att genomgå en utredning kräver mycket tid och energi av den som undersöks. Men det kan finnas fördelar med att få en diagnos, det kan till exempel vara skönt att få ett namn på de svårigheter man har och det kan i sin tur öka förståelsen från omgivningen.

  Om man får diagnosen Aspergers syndrom har man rätt att få stöd enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Det innebär att man har möjlighet att få stöd från kommun och habilitering.

  Intervju med läkare och psykolog

  Utredningen genomförs i princip på samma sätt för vuxna som för barn. Man själv och ibland en närstående intervjuas av läkare och psykolog. Man får frågor om till exempel vilka symtom man haft som barn, hur utvecklingen har sett ut och vilka aktuella svårigheter man har.

  Oftast kompletteras intervjuer med frågeformulär. Ibland undersöks också kognitiva funktioner, som till exempel minne, koncentration och förmåga att planera.

  Läkaren gör dessutom en medicinsk och psykiatrisk bedömning. Många vuxna med autismspektrumtillstånd har andra besvär som till exempel ångest eller depression.

  När utredningen är avslutad får man ta del av resultatet både muntligt och skriftligt. Det kan vara bra att ha en närstående med sig vid det avslutande samtalet.

  Att få besked om Aspergers syndrom

  Besked kan väcka ilska och sorg

  Att få veta att ett barn har Aspergers syndrom påverkar hela livet. Föräldrar och familjemedlemmar kan till en början reagera med starka känslor och pendla mellan hopp och förtvivlan. Ju mer man lär sig om funktionsnedsättningen, desto lättare brukar det vara att acceptera situationen. Kunskap gör ofta att man lättare kan se möjligheter istället för bara svårigheter.

  Efter hand brukar föräldrar och andra närstående utveckla förståelse för vad Aspergers syndrom innebär och vilka effekter det kommer att ha på barnets och familjens liv. Det finns böcker som handlar om hur det är att själv ha Aspergers syndrom, och hur det är att leva med barn som har Aspergers syndrom.

  Oftast inte så tydliga symtom

  Man får sällan diagnosen Aspergers syndrom i förskoleåldern. Även om det kan märkas att man fungerar lite annorlunda än andra är symtomen ofta inte så tydliga. Därför får man ofta inte diagnos förrän i tioårsåldern eller ännu senare.

  Flickor får besked senare

  Flickor får ofta diagnos senare än pojkar eftersom deras symtom många gånger är mindre tydliga än hos pojkar. Det är vanligt att flickor som har diagnosen Aspergers syndrom har till exempel sömnstörningar, ätstörningar, depression, ångest eller problem i skolan och i familjen.

  Att få besked när man är i tonåren

  Man kan bli överrumplad av att få besked om diagnosen Aspergers syndrom. Till en början kanske man reagerar genom att förneka och låtsas som att det inte har hänt. När man är i tonåren kan det vara extra hårt att få veta att man har en funktionsnedsättning. För många är tonåren en period då man söker och formar sin identitet. Man vill helst vara som alla andra, och därför kan det vara svårt att acceptera att man får en diagnos.

  Även om det till en början känns svårt och tungt, finns det många som tycker att det snarast är en lättnad att få en diagnos. Det sätter ord på och förklarar de svårigheter man kan ha upplevt.

  Det kan vara bra att ta sig tid att gå igenom beskedet, läsa på om funktionsnedsättningen och gärna prata med någon man litar på.

  Träning och stöd

  Sociala berättelser och seriesamtal

  Om man har Aspergers syndrom kan man behöva få oskrivna regler för hur man umgås förklarade för sig. Regler för lek kan också behöva förklaras tydligt, kanske till och med skriftligt, för att barn med Aspergers syndrom ska kunna vara tillsammans med andra på till exempel raster och idrotten.

  Sociala berättelser och seriesamtal är metoder som utvecklats för att hjälpa barn med bland annat Aspergers syndrom. Med hjälp av sociala berättelser kan barn lära sig att förstå vad som händer i olika sociala situationer. Ett seriesamtal innebär att man som pedagog eller förälder tillsammans med barnet ritar och beskriver en händelse. Man kan också använda seriesamtal för att göra barnet uppmärksamt på det som varit bra. Syftet med metoden är att barn ska lära sig nya sätt att gå tillväga för att klara sig själva i olika situationer.

  Det finns böcker om sociala berättelser och seriesamtal. Litteraturlista finns i kapitlet Mer information.

  Individuella scheman

  För många kan det vara viktigt att på ett konkret och överskådligt sätt veta vad som ska hända i skolan. Det kan vara bra att ha tydliga scheman med detaljerade beskrivningar av vad klassen ska gå igenom under lektionen. Istället för SO kan det stå Geografi – rita en karta med Hallands åar. Det är också bra att få veta i vilken lokal man ska hålla till och vem som undervisar. Yngre barn kan behöva bilder som förtydligar schemat.

  Rätt till LSS

  Om man har Aspergers syndrom klarar man sig ofta själv, men om man behöver har man rätt till stöd från kommun och landsting enligt LSS. LSS står för Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, en lag som ska garantera att människor med funktionsnedsättningar får stöd för att kunna leva ett så självständigt liv som möjligt.

  Att gå i skolan

  Oftast går man i vanlig skola

  Om man har Aspergers syndrom går man oftast i vanlig grundskola i vanliga undervisningsgrupper med eller utan assistentstöd. Det finns specialklasser för barn med Aspergers syndrom, men de är inte så vanliga.

  Att börja i ny skola

  Innan man börjar i en ny skola bör starten planeras för att förändringen ska gå lättare. Lärare bör informeras om vad Aspergers syndrom innebär och vilka speciella behov barnet har. Som förälder och elev är man de viktigaste källorna till den kunskapen, och avgör vilken information som får lämnas ut. Lärare som man har haft tidigare kan också ha värdefull information som kan underlätta starten i den nya skolan.

  Det är bra om barnet kan göra studiebesök på skolan, helst redan terminen före starten. Då kan man se sitt nya klassrum, matsal, gymnastiksal och andra lokaler som man kommer att använda. Samtidigt blir det ett tillfälle att träffa blivande lärare. Det kan underlätta att få en karta över skolan och att få bilder på personer och lokaler. Om det inte är möjligt att göra skolbesök på plats kan man fråga efter till exempel foton eller en film från skolan.

  Tala med klasskamrater

  De som ska gå i samma klass kan behöva veta något om Aspergers syndrom för att förstå och acceptera de speciella egenskaper barnet eventuellt har. De kan också behöva förstå varför speciella villkor gäller för barnet ibland. Även föräldrar till klasskamraterna kan behöva information för att kunna hjälpa sina egna barn när de berättar om saker som hänt i skolan. Som förälder eller vårdnadshavare bestämmer man själv tillsammans med sitt barn vilka uppgifter skolan får lämna ut.

  Behov av förberedelse

  Ett barn som har Aspergers syndrom kan behöva förberedas för vad som kommer att hända i skolan under dagen. Detta kan klasslärare, elevassistent eller en mentor göra. Vid skoldagens början kan barnet möta en lärare som går igenom dagens schema. Om det händer något nytt är det särskilt viktigt att barnet får information, till exempel om det kommer en vikarie, om lektioner är inställda eller om schemat har ändrats.

  Tid utan struktur

  Den tid under skoldagen som inte är styrd av en viss struktur kan vara betydligt svårare att klara av än lektionstid. Barn med Aspergers syndrom kan bli stressade av raster som de upplever som oförutsägbara. Då kan det vara bra att planera rasten, till exempel sitta i biblioteket eller i klassrummet och rita. Ett rum där barnet kan dra sig undan för återhämtning eller för att arbeta på egen hand kan också vara bra.

  Motivation och anpassning av undervisning

  Ibland kan barn ha svårt att motivera sig för skolarbetet om det inte handlar om just deras intresse. Som draghjälp för att öka motivationen kan barnet därför få arbeta med de ämnen som intresserar lite extra. Barn får ofta bättre självförtroende om de får hålla på med det som de vet mycket om och är bra på.

  Fria uppgifter kan vara svårt

  Kreativa, fria skrivuppgifter brukar vara svåra för barn som har Aspergers syndrom. Det kan underlätta om läraren ger tydliga instruktioner och riktlinjer om hur uppgiften ska gå till.

  Barn kan också ha svårt att ta till sig talade instruktioner. De kanske inte hinner uppfatta och bearbeta allt de hör. Om barnet får korta och tydliga instruktioner, gärna även skrivna, brukar det fungera bättre.

  Skapa ordning i röriga miljöer

  Matsalen och idrotten är ofta röriga miljöer. På idrotten kan det vara bra att barnet får en bestämd plats att byta om på. I matsalen är det lättare för barnet med en bestämd plats, om inte det går kan barnet äta före eller efter de andra eleverna. Om det är ett barn som bara kan äta viss slags mat kan man som förälder i samråd med skolan göra en särskild matsedel.

  Valmöjlighet på gymnasiet

  När man ska börja på gymnasiet är det bra att förbereda sig. Det är viktigt att klasskamrater får information om funktionsnedsättningen, men det är man själv som bestämmer vilken information som skolan lämnar ut. På vissa orter finns speciella program för elever med Aspergers syndrom. Det finns möjligheter att förlänga gymnasietiden med ett år om man behöver en långsammare takt för att tillägna sig kunskaper.

  Betyg med hänsyn till funktionsnedsättningen

  Om man har Aspergers syndrom kan man enligt grundskole- och gymnasieförordningen ibland slippa kravet att nå vissa mål i skolan. Den så kallade undantagsbestämmelsen kan gälla om man till exempel inte klarar att delta i grupparbeten eller diskussioner om ett ämne som man för övrigt behärskar väl.

  Om man behöver stora förändringar i kursplanen kan det innebära att man inte kan få ett betyg i ämnet utan får skriftliga omdömen istället.

  Folkhögskola

  Det finns många folkhögskolor som har kurser som riktar sig till elever med Aspergers syndrom. Där finns kurser som fokuserar på praktiska färdigheter för att klara ett eget vuxenliv, till exempel ekonomisk planering, att sköta sitt hem, klädvård, matlagning eller planering av vardagen. Sådana kurser kan vara ett bra komplement till annan skola och en bra övergång från att bo hemma till att klara ett eget boende.

  Hur påverkas livet?

  Att leva med Aspergers syndrom

  Om man har Aspergers syndrom kan man ofta leva ett självständigt och bra liv som vuxen. En del, men inte alla, kan behöva stöd med olika saker. Vilket stöd som behövs kan variera från person till person. Man kan till exempel behöva träna sin motorik eller lära sig att planera vardagliga uppgifter. Många behöver öva sin förmåga att passa tider och hitta i olika miljöer. Om man har Aspergers syndrom kan man tycka att det är besvärligt att prata med och förstå folk. För att det ska bli lättare kan man i grupp eller individuellt träna på att förstå andra människor.

  Tonår och pubertet

  För barn med Aspergers syndrom är tonårstiden som för andra barn, en del påverkas mycket och andra inte så mycket. Men ett barn med Aspergers syndrom har svårt att tyda sina egna kroppsliga och känslomässiga signaler. Under puberteten händer det mycket i kroppen som kan vara påfrestande.

  Det är inte ovanligt att nya problem uppkommer under tonårstiden. Ett barn som inte haft så stora problem kan stanna upp i sin utveckling, förlora förmågor, börja må dåligt, få svårt att sova och kanske få ett mer impulsivt beteende. Som förälder kan man behöva ge extra stöd under den här perioden.

  Barn som har svåra problem, till exempel självskadande beteende, kan få ännu större svårigheter vid puberteten. Därför är det viktigt att försöka hjälpa dem med sådant före tonåren.

  Förståelse stärker självkänslan

  Under tonåren blir många med Aspergers syndrom medvetna om sin funktionsnedsättning. Känslan av att vara annorlunda kan göra att man mår dåligt och får dålig självkänsla. För att förstå mer om Aspergers syndrom kan man läsa om funktionsnedsättningen. Det finns en rad böcker som är skrivna av personer som själva har Aspergers syndrom. Böckerna ger en bra inblick i hur livet kan se ut för andra som lever med funktionsnedsättningen. Litteraturhänvisningar finns i kapitlet Mer information.

  Kortare dagar

  Om man har Aspergers syndrom kan man behöva mer tid och energi än andra för att göra de olika uppgifter som vardagen består av. Det kan göra att man får mindre mariginaler och behöver mer tid för att vila. Därför kan det vara bra att arbeta deltid eller gå i skolan kortare dagar.

  Att hitta rätt i arbetslivet

  De flesta människor måste söka och pröva sig fram för att hitta ett arbete de trivs med och kan sköta på ett bra sätt. Om man har Aspergers syndrom kan det ibland vara extra svårt och man kan behöva stöd för att hitta ett jobb som passar.

  Om man har fått ett arbete kan arbetsledare och arbetskamrater behöva få information om vilka särskilda behov man har. Det är viktigt att få stöd, både med arbetsuppgifter och med det sociala livet, av till exempel en arbetsledare eller kontaktperson där man jobbar. Arbetsuppgifter och arbetstider kan behöva anpassas och arbetsrutiner bör vara tydliga. Ibland kan det vara bra att arbeta i en mindre grupp.

  De senaste åren har några nya företag inriktat sig på att anställa personer med Aspergers syndrom. Företagen tar hänsyn till behov som man kan ha till exempel när det gäller arbetstider och arbetsledning. Företagen vill kunna använda de speciella kompetenser vissa personer med Aspergers syndrom har, utan att ställa samma sociala krav som finns på många andra arbetsplatser.

  Boende när man blir vuxen

  En del som har Aspergers syndrom kan bo själva när de flyttar hemifrån, andra behöver ha stöd i hemmet. Om man behöver stöd i hemmet, så kallat boendestöd, så ska man kontakta kommunen. I flera kommuner finns olika former av boendestöd som man kan söka som bistånd enligt socialtjänstlagen.

  Behoven kan variera. Man kanske kan bo i en egen lägenhet men behöver hjälp med olika saker någon eller några gånger i veckan. Om man har större behov av stöd finns det till exempel gruppbostäder och serviceboende där man bor i egen lägenhet men där det i samma hus finns personal som man kan få stöd av.

  Anna berättar

  Anna som har diagnosen Aspergers syndrom har skrivit om hur det är att leva med funktionsnedsättningen.

  Hur det är för mig att ha Aspergers syndrom
  Aspergers syndrom yttrar sig olika, inte bara från person till person utan också beroende på om man är man eller kvinna. En del av problematiken kanske är generell för många med Asperger, annat kanske beror på att jag är kvinna med Asperger och en del kanske är specifikt bara för mig. Min förhoppning är i alla fall att det kan ge en bild av hur Aspergers syndrom kan se ut.

  Som barn hade jag massor av fantasi

  Det finns de som säger att folk med autismspektrumstörningar inte har förmågan att fantisera. Det tror jag är rent struntprat. Jag var ett barn med massor av fantasi, jag skapade hela världar och scenarion inuti mitt huvud. Den verkliga världen hade ett magiskt skimmer över sig och en lekstund i kastrullskåpet kunde vara hur spännande som helst. Allt hade potential att vara något helt annat i min fantasivärld. Det var inte förrän jag var 11-12 år gammal som det magiska skimret försvann.

  Jag tyckte bäst om att leka själv

  En sak som kanske var lite udda är att jag alltid lekte bäst själv. I den mån jag lekte med andra barn försökte jag alltid få dem att leka efter mitt huvud men eftersom de aldrig förstod och det var så besvärligt att hela tiden förklara hur jag tänkte var det mycket enklare att leka själv. Böcker var en mycket viktig del av min barndom. Jag förlorade mig helt i de världar som utspelades i böckerna och jag gick ofta till biblioteket och lånade så mycket böcker jag kunde bära. Jag kommer också ihåg att jag lärde mig en Kalle Anka-tidning jag tyckte speciellt mycket om helt utantill. Jag kunde återge exakt vad som hände, och vad personerna sade i varje serieruta. Detta bokintresse kan också ha varit en bidragande orsak till att jag, när jag började skolan, var perfektionist vad gällde stavning. Det höll i sig ända upp i högstadiet, fick jag 97 poäng av 100 på ett prov så var jag missnöjd med min prestation.

  Gillade bara pasta, pizza och pannkaka

  Jag matvägrade också när jag var liten. Jag ville inte äta något annat än pasta, pizza och pannkakor eftersom jag fått för mig att allt annat var äckligt. Grönsaker, potatis, ris och fisk var automatiskt äckligt, det visste jag utan att behöva smaka. Grönsakerna var antingen kokta eller råa och då gillade jag inte konsistensen. Kokt potatis tyckte jag inte om smaken av och då gillade jag inte annan potatis heller. Ris var små avlånga korn och jag tyckte inte om hur de såg ut, alltså smakade de illa också. Fisken var oftast kokt och den konsistensen tyckte jag verkligen illa om, precis som med potatisen innebar detta att även fisk tillagad på annat sätt var äcklig.

  När jag upptäckte de oskrivna reglerna

  När jag var 9-10 år upptäckte jag att det fanns oskrivna regler. Det var saker som alla verkade ha kommit överens om, men som var helt ologiska. Å, vad jag störde mig på allt som man helt enkelt bara skulle veta var fel! Men jag lärde mig snart att det enklaste var att bara acceptera och lägga på minnet de oskrivna reglerna allt eftersom man upptäckte dem, det blev lättare att fungera i kontakten med andra eftersom man helt plötsligt fick samma spelregler. Även om de spelreglerna var helt korkade. Det var också i den åldern jag försökte utarbeta system för hur människor reagerade. Jag tänkte: ”om jag säger så här kommer jag få det där svaret.” Oftast stämde det också, men de gånger det inte gjorde det fick jag börja om från början och utforma nya teorier. Till slut insåg jag att det var lönlöst eftersom det inte finns någon som helst logik i hur folk beter sig.

  Rutiner och vardag kräver min koncentration

  Saker som går på automatik kan vara ett vardagsproblem; jag kommer till exempel inte alltid ihåg att säga tack. Därför försöker jag alltid säga det så fort jag kan, så jag slipper tänka på att komma ihåg det vid ett senare tillfälle. Det kan ibland leda till att man säger tack vid fel tillfälle men då får det vara så. Hellre det än att man glömmer säga det överhuvudtaget så folk tror att man är ouppfostrad. Tandborstning är en annan sak som inte går på automatik. Det var först när jag började läsa om Aspergers syndrom som jag insåg att andra människor inte alltid måste tänka på hur de borstar tänderna. Fascinerande. Om jag inte medvetet koncentrerar mig på att borsta tänderna i en viss ordning kan jag borsta på en och samma fläck i flera minuter.

  Svårt att få diagnos

  Det var knepigt för mig att få min diagnos vid 26 års ålder. I min föreställningsvärld var psykiskt sjuka människor sådana som var inlåsta på institutioner, folk som antingen irrade runt i korridorer som zombies eller satt i tvångströja och skrek. Hur kunde jag, som ägnat hela mitt liv åt att vara normal, vara en av dem? Nu är ju inte Aspergers syndrom en psykisk sjukdom men då var det för mig ungefär samma sak. Det tog mig ett tag att acceptera att det här med psykisk sjukdom inte är så märkvärdigt och när jag väl gjort det fick jag en aha-upplevelse av stora mått. Det var inte mitt fel att jag var annorlunda! Den där känslan av att ständigt behöva be om ursäkt för att jag inte var ”normal” började avta och även om den inte försvunnit helt har jag åtminstone mycket mindre dåligt samvete för den jag är numera.

  Vardagsrutiner tar tid

  Det har alltid tagit lång tid för mig att få saker och ting gjorda (det som i diagnoskriterierna kallas ”svårigheter med exekutiva funktioner”). Städning till exempel. Jag har avsatt söndagar som städdag men för att verkligen komma igång med att städa då måste jag ladda upp redan från tisdagen eller onsdagen. Hygien och tandhygien verkar kunna vara ett annat problemområde för folk med Asperger. När jag gick i högstadiet badade jag en gång i veckan och tyckte det räckte alldeles utmärkt, numera vill jag duscha dagligen. Man bör bada eller duscha åtminstone en gång varannan dag, håret bör tvättas minst en eller två gånger i veckan. Apropå tandhygien, visste ni att vi med Asperger kan ha rätt till maxtaxa inom tandvården? Kolla med din tandläkare! (En LSS-handläggare kan skriva ett intyg om så kallad nödvändig tandvård, det vill säga tandvård som krävs för att man ska kunna äta, till exempel tandproteser. Redaktionens anmärkning.)

  Tolkning av vanliga frågor

  En sak jag förr alltid tog väldigt personligt är frågan ”hur mår du?”. Jag visste att den som frågat ville höra något i stil med ”jo tack, det är bra”, men kunde ändå knappt förmå mig att säga det eftersom jag tyckte det var en väldigt närgången och fräck fråga som var svår att nästla sig ur på ett smidigt sätt. Jag tolkade nämligen frågan som ”hur mår du - egentligen?” och antog att de ville veta mina innersta känslor. Jag har fortfarande svårt att hantera just den frågan men det börjar bli bättre.

  Hur jag försöker lösa situationer

  Oftast begriper man inte varför men man förstår att folk tycker man sagt eller gjort något konstigt, det märks på reaktionerna. Det jag gjort ända sedan jag var liten är att iaktta människor. Att se hur de reagerar på det jag eller andra gör och dra slutsatser av det: ”okej, i den här situationen skall man inte säga si utan göra så istället”. Jag lägger det alltid på minnet så jag slipper göra om samma misstag igen. Något annat som hjälpt mig förstå andra människor är att läsa massor av böcker.

  Rollspel en vanlig och bra metod

  Många av de jag känner som har Asperger spelar, eller har åtminstone provat på att spela äventyrsrollspel, till exempel Drakar och Demoner. Jag tror det beror på att rollspel passar vårt sätt att tänka, jag har träffat på neurotypiska människor (folk utan neuropsykiatriska funktionshinder) som överhuvudtaget inte förstått sig på begreppet ”rollspel”.

  Det som är så bra med rollspel ur Aspergersynpunkt är att man kan lära sig inlevelseförmåga på ett väldigt trevligt sätt. Man har ju en rollperson man ska leva sig in i och det går faktiskt att lära sig empati på det här viset. Dessutom är rollspel en social sysselsättning eftersom man är en grupp människor som träffas och tillbringar en dag eller en kväll tillsammans. En sak jag gjorde i början var att iaktta mina medspelare i smyg och lära mig av dem hur man umgås socialt i en mindre grupp. På köpet lär man sig också ofta kreativ problemlösning eftersom spelledare (den som organiserar rollspelet) har en tendens att försätta en i knepiga situationer utan självklara lösningar. Kort sagt: äventyrsrollspel främjar empati, social gemenskap och kompetens, och kan även öka förmågan till problemlösning. Inte dumt!

  Behov av ordning och struktur

  Min Asperger yttrar sig bland annat i ett starkt behov av ordning och struktur. Därför klarar jag inte av att jobba mer än fram till klockan tolv eller ett på dagen, jobbar jag längre än så faller balansen mellan arbete och fritid och därmed hela min dygnsstruktur. Jag har ett väldigt starkt behov av att låta arbete vara arbete och fritid vara fritid, men paradoxalt nog behöver jag låta en del av fritiden vara ”kaostid”, det vill säga tid som inte är strukturerad och planerad.

  Livet blir lättare med åren

  Jag hade också tidigare svårt att träffa människor ur sitt sammanhang, träffade jag till exempel en kurskamrat på stan blev jag helt ställd och visste inte vad jag skulle säga. Personen ifråga hörde ju hemma i föreläsningssalen, inte på stan. Samma sak var det med kunskap, det jag lärde mig på datorutbildningen gick utmärkt att tillämpa i skolan men inte på datorn hemma. Just det här problemet har blivit bättre med åren, jag tror det blir lättare och lättare att leva med Aspergers syndrom ju äldre man blir eftersom man hela tiden lär sig hur resten av världen funkar.

  Hur jag hittade mitt drömjobb

  I nuläget har jag det ganska bra. Jag har ett stort kontaktnät med både nära vänner och kompisar som inte står mig fullt lika nära. Efter flera år av utforskande och analyserande av mig själv har jag kommit fram till hur jag ska kunna fungera på arbetsmarknaden, vilket alltid varit ett problem för mig. Allt jag tidigare gjort har misslyckats, både studier och arbeten så nu känns det väldigt skönt att ha kommit fram till varför. Mina tidigare studier och arbeten har alltid varit på heltid och det klarar jag inte av på grund av behovet av dagstruktur.

  Jag har funderat på vad jag vill ha och vilka förutsättningar jag behöver på ett jobb och har kommit fram till följande:

  1. Jag behöver komma upp tidigt på morgonen för att få min dagstruktur att fungera. Att börja jobba halv sju på morgonen är inga problem. Det tillsammans med det faktum att jag inte kan jobba längre än till klockan tolv eller ett på dagen gör att jag ändå kan komma upp i en halvtidstjänst.
  2. Jag vill ha ett arbete där man får jobba med kroppen. Eftersom jag tidigare studerat och under en stor del av mitt liv uppfattat mig själv som en hjärna (se nedan) vill jag nu känna att jag lever och arbetar.
  3. Jag vill jobba utomhus. Det spelar ingen roll hurdant vädret är, det är lika skönt att vara ute i ösregn som i solsken.

  Det här har fått mig att söka mig till byggbranschen där jag trivs väldigt bra.

  Kroppsmedvetenhet har tagit tid

  När jag var liten var jag en hjärna. Jag hade ingen kroppsuppfattning så min kropp var aldrig en del av mig. Däremot talade folk ofta om för mig hur intelligent jag var så helt logiskt drog jag slutsatsen att jag måste vara en hjärna. Ibland var jag ett ansikte också, det var när folk sade åt mig att jag var söt. Först i puberteten, när hormonerna började göra sig gällande, insåg jag att den där kroppen jag gått och släpat på i alla år faktiskt var en del av mig.

  Jag tycker inte om barn

  En annan sak är att jag inte tycker om barn. För mig förkroppsligar de flesta barn kaos och oförutsägbarhet och de stör mitt behov av ordning genom sin blotta existens. Jag har aldrig velat ha egna och har svårt att förstå varför någon skulle vilja det, men jag accepterar ändå att folk inte är som jag. Det gör däremot inte andra, det är tydligen väldigt svårt att förstå - och ännu svårare att acceptera - att en kvinna i 30-årsåldern inte vill ha barn. Jag kräver inte förståelse, bara respekt för den jag är och min uppfattning.

  Acceptera mitt sätt att vara

  Kan man då dra någon slutsats av det här kapitlet? Ja, kanske det. Precis som vi med Aspergers syndrom inte alltid förstår men får lov att acceptera de neurotypiska människornas värld, önskar jag att ni neurotypiska människor accepterar - även om ni inte förstår - vårt sätt att vara. Det är inte mer än rättvist och gör livet betydligt enklare för båda sidor.

  Berättelsen är producerad i samarbete med Infoteket i Uppsala län.

  Mer information

  Infoteket, landstinget i Uppsala län, har sammanställt ett urval av böcker om Aspergers syndrom. Urvalet har gjorts med hänsyn till kvalitet och tillgänglighet.

  För barn, ungdomar och unga vuxna:

  • Aspergers syndrom - och sedan? Gunilla Gerland, 2003, Cura

  • Ett häfte med frågor och svar för ungdomar och unga vuxna som själva fått diagnosen Aspergers Syndrom. På ett fåtal sidor har författaren fåt med det viktigaste som en ung människa med Aspergers syndrom behöver veta om sitt funktionshinder. Texten tar upp såväl styrkor som svårigheter.

  • Det är bra att fråga - Om Asperger syndrom och högfungerande autism, Gunilla Gerland, 1997, Cura

  • Främst för barn och ungdomar som fått Aspergerdiagnos. Ett lättläst häfte där personer med Aspergers syndrom och alla som har kontakt med dessa personer på ett enkelt sätt får information om funktionshindret.

  Självbiografier:

  • Aspergers syndrom, universum och allt annat. Kenneth Hall, 2003, Cura

  • En självbiografisk bok som ger en inblick i hur världen kan se ut för ett barn med Aspergers syndrom. Kenneth som är 11 år beskriver hur han själv fungerar, sina starka och svaga sidor och vad han tycker om den behandling han fått.

  • En överlevnadsguide för personer med Asperger syndrom. Marc Segar, 1999, Riksföreningen Autism

   Marc Segar som själv har Aspergers syndrom vill genom tips och råd vidarebefordra sina "erfarenheter av att överleva i en värld där ingen situation är den andra lik" till andra som har Aspergers syndrom. Den är också läsvärd för andra, till exempel anhöriga och personal i skola, boende och liknande.

  • Stjärnor, linser och äpplen: Att leva med autism. Susanne Schäfer, 1996, Cura

   En vuxen kvinna berättar om hur det är att leva med autism. Boken innehåller utdrag ur mammans dagbok vilket ger ett unikt perspektiv på hur det är att växa upp med autism. Susanne låter även personal beskriva sina möten med henne och om hur de gått tillväga med att få Susanne att förstå sitt funktionshinder.

  Sociala berättelser och seriesamtal:

  • Sociala berättelser och seriesamtal : Teori och praktik. Lena Andersson, 2002, Riksföreningen Autism

   Boken beskriver teorin bakom sociala berättelser och seriesamtal. Den ger också riktlinjer för hur man skriver sociala berättelser respektive seriesamtal.

  • Sociala berättelser, seriesamtal. Birgitta Andersson, Gunilla Olsson, 2000, Specialpedagog Birgitta Andersson AB

   Boken visar hur man kan arbeta med sociala berättelser och seriesamtal. Det finns flera konkreta exempel på hur man använder text och bild.

  Lagar och rättigheter:

  • Vad har jag för rättigheter? : Att leva med autism/ Asperger syndrom. 2004, Project Empowerment, Riksföreningen Autism

   Ett häfte som förklarar vilka rättigheter man har om man har autism eller Aspergers syndrom. Boken beskriver på ett enkelt sätt vilka lagar som kan vara bra att känna till. Man får bland annat praktiska tips på vad en ansökan om bidrag ska innehålla för information och till vem den ska skickas.

  Allmänt om Aspergers syndrom:

  • Den kompletta guiden till Aspergers syndrom. Tony Attwood, 2008, Cura

   En allsidig bok som bland annat innehåller förslag på hur man ska tänka och hur man ska göra för att hjälpa barn att få bra kontakterna med omgivningen. 

  • Aspergers syndrom: En översikt. Stephan Ehlers & Christopher Gillberg, 2004, Riksföreningen Autism

   Ett häfte för föräldrar, ungdomar och personal med en beskrivning av Aspergers syndrom. Häftet innehåller även korta fallbeskrivningar för att visa hur vardagen kan te sig för en person med Aspergers syndrom och dennes familj.

  • Vad innebär funktionshindret? Att leva med Autism/Asperger syndrom. 2004, Projekt Empowerment, Riksföreningen Autism

   En bok som riktar sig till vuxna som har Aspergers syndrom eller autism. Boken går igenom vad Aspergers syndrom och autism är och innehåller praktiska tips och råd för hur man kan göra i vardagliga situationer.

  • Autism och Aspergers syndrom, Uta Frith, 1998, Liber

   Artiklar av bland andra Hans Asperger, Lorna Wing och Christoffer Gillberg. Boken behandlar två huvudteman: dels oförmågan att föreställa sig hur andra tänker och känner, dels Aspergers syndrom.

  • Barn, ungdomar och vuxna med Asperger syndrom: Normala, geniala. Nördar? Christopher Gillberg, 1997, Cura

   Definitioner, symtom, starka och svaga sidor hos dem med Aspergers syndrom, prognos och behandling. Boken avslutas med ett antal fallbeskrivningar. Boken är tänkt för alla som kommer i kontakt med funktionshindret.

  Alla avd i rpk Växjö..

  http://www.ltkronoberg.se/Centrum/Psykiatricentrum/Rattspsykiatriska-regionkliniken-i-Vaxjo/Avdelningar1/


  Och min läkare sa att där fanns ett behandlingshem. De skiter jag i! De är änså rpk! Och mamma har sagt att hon kommer ställa till med ett helvete om jag flyttas till rpk!!!

  Sjukt!!

  Besökare till Rättspsykiatriska regionkliniken

  Vid ankomst till kliniken möter du först de gula grindarna där du följer angivna instruktioner. Därefter lägger du ditt körkort, pass eller ID-bricka i fotolådan utanför entrén till hus K4 och trycker på knapp B.

  På Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö bedrivs högspecialiserad rättspsykiatrisk vård. Klinikens patienter har behov av en säker och trygg miljö och hos oss pågår ett ständigt säkerhets- och trygghetsarbete där vi värnar så väl patienter som personal och besökare. En del i detta arbete  är att alla besökare till föranmäls med namn och personnummer, och att samtliga måste passera säkerhetsreceptionen vid ankomst.

  Så här går det till

  Vid den yttre entrén anropar du säkerhetsreceptionen enligt där angivna instruktioner. Innanför grindarna lägger du sedan ditt körkort, pass eller id-bricka i fotolådan som finns på stolpen utanför entrén till hus K4. Endast en person kan gå in åt gången.

  • Ring på klockan och invänta svar från säkerhetsoperatören.
  • När du släpps in i första slussen finns det möjlighet att låsa in väskor och andra saker som du inte behöver ta med in på kliniken.
  • Ta av metallföremål och lägg dem i din väska eller jacka.
  • När det är tomt i nästa sluss blir du insläppt av säkerhetsoperatören. Lägg metallföremål i backen vid röntgenmaskinen. Därefter går du igenom larmbågen. Om den ger utslag går du tillbaka, lägger föremålet som gett utslag i backen och går därefter genom bågen igen. 
  • När larmbågen godkänt passage får du tillbaka dina godkända tillhörigheter samt en besöksbricka i luckan efter larmbåden.
  • Om du ska besöka någon i hus K4 möter personal dig i foajén som du kommer till när du lämnar slussen och fått din besöksbricka.
  • Om du ska besöka någon i hus K6 berättar säkerhetsoperatören vart du ska gå. 

  Tillåtna föremål

  Endast papper, foton, pengar och telefonkort är tillåtet att ta med in på kliniken (undantag beslutas av driftenhetschefen i varje enskilt fall).

  Vid besök till patient får du inte ta med elektronisk kommunikationsutrustning såsom mobiltelefon, dator eller dylikt. Klinikanställda behandlare/terapeuter/pedagoger måste dock ta med sig dator för att kunna genomföra tester, undervisning och behandling.

  Om du inte känner dig trygg med detta tillvägagångssätt, kontakta den personal du talat med inför besöket. EN del möten kan arrangeras utanför regionklinikens lokaler. 

  Rättpsyk för mig?

  http://www.ltkronoberg.se/Centrum/Psykiatricentrum/Rattspsykiatriska-regionkliniken-i-Vaxjo/


  ELLER INTE!!! Fuck de!!

  HAHAHAHAH xD

  Del av ett brev som fick min läkare att öppna ögonen!

  Svar till Smilla!  Det är bara förvaring här...Och jag har ingenstans att ta vägen när jag skrivs ut, vilket dröjer dock..Personalen är helt körda i huvudet! De går INTE att prata med dom! Tro mig, jag har försökt i 9 månader! Ja, jag har varit här i 9 månader! Det är sjukt!

  NI MÅSTE SVARA!!

  Vad vill DU att jag ska skriva om i bloggen? Vad skulle du vilja läsa om?

  Min gamla råtta Simon <3

  Looi's grav <3  Saknar min Looi (gammalt brev till henne från mig, och en gammal dikt) Massa texter om Looi, som jag har skrivit i min gamla blogg osv..

  Louise Olsson
  1984 – 2010

  Min älskade vän, vad ska jag säga..?
  Jag fick reda på din bortgång för några veckor sen. Jag är helt tom. De känns som att tiden har stannat helt. Jag är i chock fortfarande. Har inte gråtit så många tårar över dig, för det känns så fel. De är inte lönt att gråta, för hur mycket jag än gråter så börjar du inte leva. Du kommer alltid att vara död. Jag minns första gången jag såg dig, avdelning 85 i Malmö. På psyket. Även fast jag bara såg dig så tyckte jag att du verkade speciell. Sen började vi prata och kom skit bra överens visade det sig! En kväll så skulle jag, Sophie och du ut och köpa godis, kommer du ihåg det? De slutade med efterlysning och fylla. De kanske inte låter så jättekul men den kvällen hade vi kul! Vi behövde det! Både du och jag va inlagda på LPT och hade inte fått vara ute på länge. Sen blev du utskriven, avd blev tråkig…Jag flyttade till Hammenhög och vi hördes bara ibland. Sist jag pratade med dig va i somras på sms. Vad jag förstod så mådde du inte bra alls..Sen var det svårt att få tag på dig, du svarade inte på sms. Sen i början av denna månaden så kollade jag din facebook och såg att folk hade skrivit vila i frid osv..Jag fattade ingenting. Sen mailade din kompis Tess mig och skrev att du hade gått bort, tagit ditt liv. Sen skrev din mamma till mig så jag ringde henne. Hon berättade de hon ville och svarade på mina frågor…Sen kom begravningen. Jag valde inj i det sista att jag inte skulle gå på den, förlåt gumman! Men jag vet att du hade förstått. Jag mådde för dåligt.

  Jag vet inte vad jag mer ska skriva, jag saknar dig så det gör ont! Du var en av mina närmaste vänner! Jag skrev i min blogg om dig när du hade dött, då började folk hacka på mig och skrev att jag ljög om att du va en av mina bästa vänner. Men du är fortfarande en av mina bästa vänner, du fanns alltid där med stöttande ord! De känns inte som att jag har rätt att sörja dig för du va ju (enligt folk i bloggen) min ”psyk kompis”.

  Jag håller på att gå under baby om jag inte får sörja dig, gråta osv..Jag vill få lov att sörja dig! Jag skulle kunna slå sönder hela världen bara för att få dig tillbaka! Tårarna bränner varje dag bakom mina ögonlock, idag speciellt.

  Lilla gumman, jag älskar dig och hoppas att du nu har fått den vilan du ville ha!

  Puss din kompis Bella!


  Tänker på henne varje dag, de går inte en dag utan att jag tänker på henne! Jag saknar henne sjukt mkt! Hennes död vände uppochner på mitt liv totalt! Jag har börjat se saker på andra sätt...Självmords tankarna och försöken har blivit flera, snitten med rakbladen flera. Jag ska sluta! Jag lovar dig Looi, jag ska sluta! Men fan vad jag vill upp till henne! Nu ligger hon under marken i en fin urna!


  Jag minns när jag fick reda på att hon va död, jag messade min ängla syster Sophie, som också kände Looi. Jag skrev att hon va död. Jag minns att jag skrek rakt ut. Jag kunde inte fatta, inte Looi! Dagen efter så fick jag Looi's mammas nr, så jag ringde henne. De va sant, Looi va död. Jag fick reda på hur, och när begravningen skulle vara. Jag åkte aldrig till den, jag orkade inte..


  Jag slutade äta, personalen på mitt boende fick tvinga i mig 3 mackor om dagen. Jag sov inte, tog överdoser. Blev tillslut inlagd på psyk. Där stannade jag i 3 månader. SEnn flyttade jag till Oxie. Sorgen efter Looi kom över mig, jag grät mkt. Sen på sommaren så kraschade jag igen. Började hålla på med droger igen. Sen blev jag lurad av en kille. Han drogade ner mig och våldtog mig. Jag anmälde det, men inget har hänt. Sen i September blev jag inlagd igen, o har sen dess bott på psyket.

  Jag har idag LPT och de är för att jag vill ta mitt liv. Jag klarar knappt av att duscha, för jag vill inte se min äckliga kropp...På denna avd va de som jag träffade Looi också, när jag hade LPT 2009. De skulle ju vara vi tre (jag, Looi och Sophie) mot världen! Men nu finns de bara 2 st kvar....O snart bara 1 tror jag..


  Looi, snälla kom hem! Jag saknar dig sjukt mkt! Sluta vara död o kom hem!!! Jag älskar dig!  Sitter med våta ögon. Looi.....Alla mina tankar är hos henne nu. På bilderna jag har på henne ser hon så glad ut. Hur kunde hon lämna oss? Hur kunde hon??? Jag behöver henne, hon va den enda som föstod mig, o då menar jag den enda! Jag har så mkt jag vill berätta för henne, som jag inte kan göra nu...Looi snälla kom hem!! Sluta vara död och smsa mig! Säg att de är ett skämt, hon kan inte vara död!? Jag klarar inte detta, de blir bara värre och värre...Jag vill inte leva, inte utan dig min ängel! Jag kommer snart till dig! Jag älskar dig!  Looi's mamma har sagt att jag kan ringa henne när jag vill, att jag är som hennes andra barn. Vi har så starka band Jeannette och jag! Ni kan tycka jag är sjuk i huvudet, men min första tabke va att ringa mina föräldrar, men ingen av dom svarade. Så då ringde jag Looi's mamma. Hon förstod inte varför dom placerade mig på denna avd när det va här som Looi och jag träffades...


  Jag saknar Looi så de gör ont!
  Snälla bara kom hem nu! Jag klarar inte detta mera! knaprar stesolid, men till vilken nytta? Jag kommer aldrig att bli hel igen. Looi va en av mina bästa vänner, sen om jag va hennes bästa vän vet jag inte. Men jag älskade/älskar Looi högt! Vi hade så kul tsm på psyket! Minns en gång när vi började hoppa små groderna på avd :P. O när hon smugglade in energi dricka i burk på svd, man fick inte ha burkar där. Så vi satte oss i rökrummet som fanns på den tiden (2009). Satte oss mot väggen så personalen inte skulle se oss :P. Å, drack vår dricka! Sjukt mysigt! O vi tog bilder på oss..


  Looi, kom hem!

  Jag har svårt att acceptera och inse att Looi är död. Min Looi! Jag tänker varje dag på att skicka sms till dig, men sen kommer jag på att det inte är lönt. Du kommer inte svara..Jag undrar helt mkt om de inte bara är en dröm. Att jag snart vaknar och du lever igen! Looi, min älskade vän! Jag saknar dig! *Fråga apan! minns du? Som vi skrattade! Sophie, du och jag! Älskar dig så jävla mkt!!!! <333
  Looi, jag saknar dig!
  Hur kunde du göra detta?

  Looi, jag gråter!
  Kom hem!

  Looi, jag har ont magen!
  Jag tror de kallas ångest!

  Looi, jag vill inte leva mer!
  Inte utan dig!

  Looi, jag dör!
  För jag vill till dig!

  Jag älskar dig Looi!!!


  Looi, min älskade vän.
  Du lämnade världen och livet den 21 september 2010.
  Jag fick reda på de den 5 oktober 2010.


  Du lämnade oss i ett självmord, en överdos.
  Jag säger bara ”VARFÖR??”
  Du blev bara 26 år!
   
  Du va älskad av så många.
  Speciellt av mig!
  Varför lämnade du mig?
  Varför tog du ditt liv?
  Vad tänkte du?


  Lyssnade du på Britney Spears?
  Låten Everytime?
  Som du älskade så mkt?


  Jag vill ha dig tillbaka i livet!
  Jag saknar dig!
  Min älskade Looi!


  “Everytime I try to fly, I fall
  Without my wings, I feel so small
  I guess I need you, baby”

  B. Spears
  Notice me, take my hand
  Why are we strangers when
  Our love is strong
  Why carry on without me

  Everytime I try to fly, I fall
  Without my wings, I feel so small
  I guess I need you, baby
  And everytime I see you in my dreams
  I see your face, it's haunting me
  I guess I need you, baby

  I make believe that you are here
  It's the only way I see clear
  What have I done
  You seem to move on easy

  And everytime I try to fly, I fall
  Without my wings, I feel so small
  I guess I need you, baby
  And everytime I see you in my dreams
  I see your face, you're haunting me
  I guess I need you, baby

  I may have made it rain
  Please forgive me
  My weakness caused you pain
  And this song's my sorry

  At night I pray
  That soon your face will fade away

  And everytime I try to fly, I fall
  Without my wings, I feel so small
  I guess I need you, baby
  And everytime I see you in my dreams
  I see your face, you're haunting me
  I guess I need you, baby


  Din låt


  Yes!!

  Jag ska inte återvända till Oxie! Läkaren ska skriva till soc att dom får hitta ett boende till mig :D

  Gamla bilder på mig när jag va smalare

  ...

  Britt Nicole - when she cries

  Little girl terrified
  She'd leave her room if only bruises would heal
  A home is no place to hide
  Her heart is breaking from the pain that she feels

  [CHORUS]
  Everyday's the same
  She fights, to find her way
  She hurts, she breaks, she hides, and tries to pray
  She'll be just fine, 'cause I know, He hears when she cries

  Today she's turning sixteen
  Everyone singing, but she can't seem to smile
  They never get past arms length
  How could they act like everything is alright?
  Pulling down her long sleeves
  To cover all the memories that scars leave
  She says, "maybe making me bleed
  will be the answer that could wash the slate clean"

  [CHORUS]
  Everyday's the same
  She fights, to find her way
  She hurts, she breaks, she hides, and tries to pray
  She'll be just fine, 'cause I know, He hears when she cries

  [bridge]
  This is the dark before the dawn
  The storm before the peace
  Don't be afraid 'cause seasons change and
  God is watching over you
  He hears you

  Everyday's the same
  She fights, to find her way
  She hurts, she breaks, she hides, and tries to pray
  She'll be just fine, 'cause I know He hears her when she cries

  Everyday's the same
  She fights, to find her way
  She hurts, she breaks, she hides, and tries to pray
  She'll be just fine, 'cause I know He hears her when she cries
  She'll be just fine, 'cause I know He hears her when she cries

  Sofijah - släpp mig fri

  jag vakna mitt i natten, kännder känslan som igår
  som fick mej falla ner på knä, och be en bön att mina sår
  ska läkas med åren, att det finns något mer
  jag vill tro att de finns änglar, som ser o tittar ner
  hoppet håller mej vid liv, men ja vet inte hur länge
  men de känns som om livet går ifråg de sämre till bättre
  så jobbigt att beskriva, glad men deppig ändå
  jag ser ljust på min framtid, vi får se hur de går
  men hur ska ja klara av ett liv som ja tvekar på
  svaren finns där framme men vet inte om ja vågar så,
  ja tar ett steg åt sidan, låter vägen gå utan mej
  kanske fortsätter nån gång, men ja vill inte gå de själv
  har blivit'sårad gång på gång, men rest mej upp igen
  men denna gången går de inte, ge mej din hjälp
  jag kryper långsamt framåt, vad är de som faller ner,
  är de änglarna som kommer, ska de göra mej hel

  ref,
  jag har kämpat o nu, fortsatt leta efter svar
  ja vill se hur mina läppar med er
  jag har allt jag vill ha, men ändå mår ja inte bra
  snälla någon släpp mej fri..

  det går inte att förklara, känslor sitter för djupt
  såklart att livet går vidare, frågan är hur
  jag har klättrat ifrån botten, men det känns som jag är kvar
  på samma plats som förut, allt är precis som de va
  ja vill inte inse sanningen, ljuger för mitt inre
  nu när ångesten förvandlats, till mitt sjätte sinna
  det finns inget slut, hjärtat slutar snart att blöda
  varje gång ja ser i spegeln, ser ja ögon som är röda
  fyllda utav tårar, sår på mina kinder
  jag vill ha en rak väg, ja klarar inte flera hinder
  dom säger allt ordnar sej, vi tror på dej
  men saken är den, man måste tro på sej själv
  jag vill aldrig mera leva, jag vill somna in föralltid
  och när ja har nått himlen, vill ja inte ha ett nytt liv
  det är svårt att hitta tankarna, för allt går bara runt
  känns som dagar går förbi, medans ja väntar på mitt sagoslut

  ref,

  snälla släpp mej fri..

  Cougrage ngt sånt

  I told another lie today
  And I got through this day
  No one saw through my games
  I know the right words to say
  Like "I don't feel well"
  "I ate before I came"

  Then someone tells me how good I look
  and for a moment
  For a moment I am happy

  But when I'm alone
  No one hears me cry

  I need you to know
  I'm not through the night
  Some days I'm still fighting to walk towards the light
  I need you to know
  That we'll be okay
  Together we can make it through another day

  I don't know the first time I felt unbeautiful
  The day I chose not to eat
  What I do know is how I changed my life forever
  I know I should know better
  There are days when I'm okay
  And for a moment
  For a moment I find hope
  But there are days when I'm not okay
  And I need your help
  So I'm letting go
  I need you to know
  I'm not through the night
  Some days I'm still fighting to walk towards the light
  I need you to know
  That we'll be okay
  Together we can make it through another day

  You should know you're not on your own
  These secrets are walls that keep us alone
  I don't know when but what I know now
  Together we'll make it through somehow
  Together we'll make it through somehow
  I need you to know
  I'm not through the night
  Some days I'm still fighting to walk towards the light

  I need you to know
  That we'll be okay
  Together we can make it through another day

  Ana's song

  Please die Ana
  For as long as you're here we're not
  You make the sound of laughter
  and sharpened nails seem softer

  And I need you now somehow
  and I need you now somehow

  Open fire on the needs designed
  On my knees for you
  Open fire on my knees desires
  What I need from you

  Imagine pageant
  In my head the flesh seems thicker
  Sandpaper tears corrode the film

  And I need you now somehow
  And I need you now somehow

  Open fire on the needs designed
  On my knees for you
  Open fire on my knees desires
  What I need from you

  And you're my obsession
  I love you to the bones
  And Ana wrecks your life
  Like an Anorexia life

  Open fire on the needs designed
  On my knees for you
  Open fire on my knees desires
  What I need from you
  Open fire on the needs designed
  Open fire on my knees desires
  On my knees for you

  Issa - jag är ingenting  Jag måste be om ursäkt för det känns som jag gjort fel
  jag ber om ursäkt för min deppighet å alla mina spel
  försöker låtsas att jag mår så jävla bra
  men inombords så finns en känsla varje dag
  som knäcker mig, som jag inte klarar av
  som får mig vilja ligga ner och inte andas några andetag
  den har förstört min själ, hoppet på mitt liv
  den finns alltid där och tar så mkt av min tid
  när jag blir deprimerad kan jag inte tänka klart
  jag skyller allt på mig, för felet är jag
  vart inte menad att finnas, var bara misstag
  har aldrig lyckats med nånting som andra sagt vart bra
  hur ska jag kunna klara leva ett helt liv
  när min hjärna säger, issa du är fan ingeting
  jag känner mig så ensam varför ska det vara så
  kommer aldrig känna kärlek, kommer aldrig få förstå

  Finns ingeting för mig på jorden kvar
  finns ingeting för mig, varför lever jag?
  finns ingeting för mig jag kommer få
  jag är ett misstag och förtjänar inte kärlek ändå

  Kitty - mellan fyra väggar  Varningsikon


  TEXT:

  Vers 1:
  Tänk att vara liten behöva ta ansvar
  alltid samma sak, alltid samma dag
  flickan kommer hem typ en timme senare än sagt
  mamman är hög som fan och stirrar helt svart
  och höjer sin näve och slår till sin dotter
  satsar ett till slag men flickan får brottom
  hon springer därifrån full panik
  mamman springer efter, nu hörs bara skrik
  det som händer tror flickan att ingen känner till
  grannarna hör skrik men vågar inte göra någonting
  hon gråter förtvivlad, hatar denna världen
  sitter där på gatan med blodiga kläder
  förnedrad och nedtryckt med blicar som stirrar
  hatar sin mamma den såkallde kvinnan
  flickan reser sig upp men faller lika fort igen
  faller till marken kommer aldrig mer att komma hem

  Ref:
  Mellan fyra väggar vet ingen vad som sker
  alla familjer har väll sina problem?
  kanske en pappa som dricker, en mamma som drogar
  nån som är psykiskt sjuk men vågar man fråga?

  Vers2:
  jag känner en kille han som många vet vem han är
  han spelade gangster men insåg det var inget värt
  han har vänner ibland, flesta kommer och går
  men ingen alls vet hur han egentligen mår
  för när han kommer hem sitter farsan där med sitt glas
  fyller på det om och om igen tills ingenting finns kvar
  pappan kollar in i ögonen på hans son
  ställer sig upp knuffar han långt därifrån
  pojken försöker skydda sig när pappan bara slår
  kommer tillslut upp och lyckas gå därifrån
  springer med rädsla å låser in sig på ditt rum
  lägger säg och gråter men känner sig så dum
  ställer sig vid speglen studerar sin spegelbild
  hör hur pappan skriker helt vilt
  " killar ska inte gråta är född till att vara starka"
  alla dessa ord snurrar ständigt i hans tankar

  Jag mår som ett helvete..

  Känner mig som ett också! Självmords tankarna finns alltid hos mig, tänker på motorvägen igen...Eller skära mig..Orka??

  Lista

  Vad heter du? Bella
  Har du några piercingar?Ja i läppen
  Vill du ha några fler piercingar?Ja
  Är du vän med någon nu som du egentligen vill bryta kontakten med? nej
  Har du snackat skit bakom ryggen på en vän? ANTAGLIGEN
  Har någon i din familj gjort något riktigt kriminellt? Jag vet inte..
  Vem i din klass umgås du helst med hemma? år inte i skolan
  Har du snott en väns pojk/flickvän? Nej
  Hade du kunnat göra det? Nej
  Vem av dina vänner litar du mest på? Christel
  Är dina föräldrar skilda? ja
  Väljer du dina vänner framför din pojk/flickvän? Har inga vänner, bara på avd..
  Trivs du i din klass? GÅR EJ I SKOLAN LÄNGRE
  Vem är bäst, mamma eller pappa? mamma
  Litar du på dina närmaste vänner? Ja
  Vad är ditt favoritband? Nightwish, sofijah
  Vem är din favoritartist? Titta upp
  Vilken är den senaste låten som fastnat i ditt huvud? Flickan och kråkan
  Hur många har du haft sex med? Har du inte med att göra
  Hur gammal var du när du blev av med oskulden? 16
  Har du tagit någons oskuld? ja
  Favoritfärg? alla
  Favoritmat? Hatar mat!
  Bästa vän? Ingen..

  Tråkiga besked..

  Har idag fått tråkiga besked...Jag orkar fan inte! Ska jag aldrig få må bra???


  No love - Simple plan
  Staring out into the world across the street
  You hate the way your life turned out to be
  He's pulling up in the drive-way and you don't make a sound
  Cause you always learned to hold the things you want to say
  You're always gonna be afraid

  There's only hate
  There's only tears
  There's only pain
  There is no love here
  Oh, so what will you do?
  There's only lies
  There's only fears
  There's only pain
  There is no love here

  Broken down like a mirror smashed to pieces
  You learned the hard way to shut your mouth and smile
  If these walls could talk they would have so much to say
  Cause everytime you fight the scars are gonna heal
  But they're never gonna go away...

  There's only hate
  There's only tears
  There's only pain
  There is no love here
  Oh, so what will you do?
  There's only lies
  There's only fears
  There's only pain
  There is no love here
  So what will you do?

  You're falling
  You're screaming
  You're stuck in the same old nightmare
  He's lying
  You're crying
  There's nothing left to salvage
  Kick the door cause this is over
  Get me out of here!

  Woaooh

  Kick the door

  There's only hate
  There's only tears
  There's only pain
  There is no love here
  Oh, so what will you do?
  There's only lies
  There's only fears
  There's only pain
  There is no love here
  Tell me what will you do?

  There's only hate
  There's only tears
  There's only pain
  There is no love here

  Rensat min Sony Ericsson lur :D

  Så, då har jag rensat ut bilder på min Sony Ericsson lur! Så nu kan jag fylla den med nya bilder :D

  Sofijah - Som ett litet barn  Utanpå tror ni att jag är så glad.
  Men egentligen kämpar jag för att klara av en enkel dag..
  Ni ser hur jag skrattar, och ni ser hur jag ler,
  Men inuti min kropp så orkar jag inget mer...
  Jag vill dölja min smärta så ni tror att det är perfekt för mig,
  Men hur ska jag kunna spela, vet jag ens de själv?
  Spelet är svårt och det finns inga regler, man får göra vad man vill utan att nån ser det..
  Hålet i hjärtat, det kryper längre upp, o sen stannar de i halsen,
  Sen åker der ut ur mun.
  Jag äter men jag svälter ändå,
  får ingen näring, energi eller så..
  Jag går in på mitt rum och klättrar upp i sängen,
  Jag vill bara vara ensam men då kommer ångesten..
  Jag lever kontrollerat, Jag får aldrig vara ensam.
  att ha det tyst och vara själv , det är min längtan.

  REF:
  Som ett litet barn som söker efter svaret, varför lever jag?
  Som ett litet barn som har fått känna smärta, Varför lever jag?
  varför lever jag? varför lever jag?
  Som ett litet barn som söker efter svaret, varför lever jag?

  Pojkar och flickor, det finns många som mår dåligt,
  En del har fulla hjärtan, fast mitt e ihåligt,
  Dom säger åt mig att va' glad men hur lätt e det att vara om man känner som man gör
  Kan man ingeting klara.
  Jag vill att ni ska tro jag är en lycklig tjej med framtid.
  fast sanningen är , såren bränner nog föralltid,
  ingen vet det innersta, inte ens dom närmsta.
  Om jag säger min sanning,
  Det är alldeles för hemskt...
  Jag vet inte om jag vågar ta mitt eget liv och vara feg...
  Men mitt liv är precis som en jävla lek.
  kan ni sluta någon gång och bara lämna mig ifred?
  Jag älskar dom som bryr sig, men inte ni andra har fel,
  Vilken väg ska jag vandra nu och vart ska jag gå?
  Är det någon som vet?
  Nått du kan svara på,
  du kollar ner på mig, och jag känner hur du spottar..
  Allt det du en gång var, det var fan på låtsas...

  REF:
  Som ett litet barn som söker efter svaret, varför lever jag?
  Som ett litet barn som har fått känna smärta, Varför lever jag?
  varför lever jag? varför lever jag??
  Som ett litet barn som söker efter svaret, varför lever jag?

  Min vikt..

  Gillas inte!!

  Sant!

  Mamma och jag <3

  Var jag är..

  Bland vita rockar, låsta dörrar och överfalls larm..

  Min blogg, mitt liv, mina val!

  Vill bara säga till mina läsare att detta är min blogg, den är låst så inte alla ska kunna läsa den! Jag anser att jag har rätt att lägga upp bilder på blodiga sår osv..

  Detta är mitt liv. Inte ditt! De är mitt val om jag vill skära mig, sen ta foton på de och lägga upp här i bloggen!

  Hörde ni? Mitt liv, mon blogg, mina val!!

  Jag vill skära mig..

  Jag mår skit!!! Vill bara skära upp mina armar totalt!! Jag orkar inte mer!!!! :'(

  Hatar detta!!!

  Inte ens när jag gråter och ber på mina bara knän får jag inte hjälp! Det sägs att hoppet är de sista som lämnar människan, hoppet har lämnat mig. Jag vågar inte återvända till mitt boende för en som bor där (inte min kille utan en annan) har våldtagit mig där! Personalen på boendet, min lss handläggare, läkaren här och personalen här vet om det! Ändå säger de att jag ska återvända dit!! Va fan e de dom inte fattar??? Varför stod jag på motorvägen två gånger förra veckan? Jo, för jag får ingen hjälp! Min lss handläggare säger att jag måste anmäla våldtäkten, men jag vågar fan inte! Hans vänner kommer "fixa" mig om jag anmäldes, plus jag bara vill glömma det!!

  Snälla någon, hjälp mig!!!

  Jag idag...

  God morgon!

  Jag är uppe tidigt idag, kunde inte sova längre. Men de gör inget :P vad ska ni göra idag?

  Sova nu..

  Ska sova nu, glöm inte frågestunden!!

  FRÅGESTUND!

  Vi kör tills kl 19.00 idag!

  Timbuktu - flickan och kråkan..
  Timbuktu – Flickan och Kråkan (Mikael Wiehe Cover) Lyrics

  Jag satt häromdagen och läste min tidning
  en dag som så många förut.
  O jag tänkte på alla dom drömmar man drömt som
  en efter en har tatt slut

  Då såg jag en bild av en flicka
  med en skadskjuten kråka i famn
  hon springer iväg genom skogen
  så fort som hon någonsin kan

  Och hon springer med fladdrande lockar
  hon springer på taniga ben
  o hon bönar och ber och hon hoppas och tror
  att det inte ska vara för sent

  Flick Flick,
  Flick Flick, Kråk
  Flick Flick,
  Flick Flick, Kråk

  Flickan är liten och hennes hår är så ljust
  o hennes kind är så flämtande röd
  kråkan är klumpig och kraxande svart
  om en stund är den alldeles död

  Men flickan, hon springer för livet
  hos en skadskjuten fågel i famn
  hon springer mot trygghet och värme
  för det som är riktigt och sant

  O hon springer med tindrande ögon
  hon springer på taniga ben
  för hon vet att det är sant, det som pappa har sagt
  att finns det liv är det aldrig för sent

  Flick Flick,
  Flick Flick, Kråk
  Flick Flick,
  Flick Flick, Kråk

  O jag började darra i vånda och nöd
  jag skakade av rädsla och skräck
  för jag visste ju alldeles tydligt och klart
  att det var bilden av mig som jag sett

  För mitt hopp är en skadsjuten kråka
  och jag är ett springande barn
  som tror det finns någon som kan hjälpa mig än
  som tror det finns nån som har svar

  O jag springer med bultande hjärta
  jag springer på taniga ben
  O jag bönar och ber, fast jag egentligen vet
  att det redan är alldeles för sent

  Flick Flick,
  Flick Flick, Kråk
  Flick Flick,
  Flick Flick, Kråk

  Motorvägen | Polisfärd (koperat från en annan sida)

  De har hänt mkt sen jag sist va inloggad och skrev ngt...I torsdags förra veckan fick jag nog, jag skulle dö hade jag bestämt. Åkte ut till motorvägen under 2h perm...Satte mig på vägen. Bilarna tutade osv...Sen stannar en bil, jag ber han flyga åt helvetet men han drog inte..Han höll fast mig tills polisen kom som brottade ner mig i diket..

  Vi åkte sen till psyk akuten som såg de som mycket allvarligt då de va andra gången den veckan de hände. Sen vågade dom inte ha mig på 85an för dom inte kunde garantera min säkerhet...

  Blev flyttad till PIVA..Vilket helvete jag hade där!! Fyfan! Men där fanns några som lyssnade på mig och tyckte att min lss handläggare är sjuk i huvudet...

  Bråkade som fan med min lss handläggare både i torsdags och idag..För att kunna flytta till ett nytt boende så måste jag anmäla våldtäckten som hände på boendet...Jag vågar inte, jag är rädd!!


  Jag orkar dan inte mer!!

  == 14:13 =================


  Timbuktu – Flickan och Kråkan (Mikael Wiehe Cover) Lyrics

  Jag satt häromdagen och läste min tidning
  en dag som så många förut.
  O jag tänkte på alla dom drömmar man drömt som
  en efter en har tatt slut

  Då såg jag en bild av en flicka
  med en skadskjuten kråka i famn
  hon springer iväg genom skogen
  så fort som hon någonsin kan

  Och hon springer med fladdrande lockar
  hon springer på taniga ben
  o hon bönar och ber och hon hoppas och tror
  att det inte ska vara för sent

  Flick Flick,
  Flick Flick, Kråk
  Flick Flick,
  Flick Flick, Kråk

  Flickan är liten och hennes hår är så ljust
  o hennes kind är så flämtande röd
  kråkan är klumpig och kraxande svart
  om en stund är den alldeles död

  Men flickan, hon springer för livet
  hos en skadskjuten fågel i famn
  hon springer mot trygghet och värme
  för det som är riktigt och sant

  O hon springer med tindrande ögon
  hon springer på taniga ben
  för hon vet att det är sant, det som pappa har sagt
  att finns det liv är det aldrig för sent

  Flick Flick,
  Flick Flick, Kråk
  Flick Flick,
  Flick Flick, Kråk

  O jag började darra i vånda och nöd
  jag skakade av rädsla och skräck
  för jag visste ju alldeles tydligt och klart
  att det var bilden av mig som jag sett

  För mitt hopp är en skadsjuten kråka
  och jag är ett springande barn
  som tror det finns någon som kan hjälpa mig än
  som tror det finns nån som har svar

  O jag springer med bultande hjärta
  jag springer på taniga ben
  O jag bönar och ber, fast jag egentligen vet
  att det redan är alldeles för sent

  Flick Flick,
  Flick Flick, Kråk
  Flick Flick,
  Flick Flick, Kråk

  == 15:21 =================

  Min god man va här nyss, hon lämnade ett brev till mig. som hon har skrivit till bla min lss handläggare...De va ett bra brev! Nu får vi bara hoppas att dom öppnar ögonen!!

  Pappa har sagt att han ska ta kontakt med sydsvenskan (en tidning i skåne), och mitt personliga ombud ska kontakta aftonbladet om jag inte får hjälp nu!!!

  Dom kan fan inte skriva ut mig till mitt lss boende efter det som har hänt där! Personalen vet om vad som har hänt, men gör inget åt saken! Jag vågar inte vara där! Varför fattar hon inte?????

  == 16:27 =================

  Mitt personliga ombud och min kompis säger att jag kommer hamna på rpk om jag inte slutar vara destruktiv....Visst, ta ni mitt liv så kan ni se att de inte är så jävla enkelt!!!


  == 19:41 =================

  Vad heter du? Bella
  Har du några piercingar?Ja i läppen
  Vill du ha några fler piercingar?Ja
  Är du vän med någon nu som du egentligen vill bryta kontakten med? nej
  Har du snackat skit bakom ryggen på en vän? ANTAGLIGEN
  Har någon i din familj gjort något riktigt kriminellt? Jag vet inte..
  Vem i din klass umgås du helst med hemma? år inte i skolan
  Har du snott en väns pojk/flickvän? Nej
  Hade du kunnat göra det? Nej
  Vem av dina vänner litar du mest på? Christel
  Är dina föräldrar skilda? ja
  Väljer du dina vänner framför din pojk/flickvän? Har inga vänner, bara på avd..
  Trivs du i din klass? GÅR EJ I SKOLAN LÄNGRE
  Vem är bäst, mamma eller pappa? mamma
  Litar du på dina närmaste vänner? Ja
  Vad är ditt favoritband? Nightwish, sofijah
  Vem är din favoritartist? Titta upp
  Vilken är den senaste låten som fastnat i ditt huvud? Flickan och kråkan
  Hur många har du haft sex med? Har du inte med att göra
  Hur gammal var du när du blev av med oskulden? 16
  Har du tagit någons oskuld? ja
  Favoritfärg? alla
  Favoritmat? Hatar mat!
  Bästa vän? Ingen..


  Hur jag mår...

  Just nu så mår jag helt okej, men de kan ju ändras fort...


  Jag innan idag :P

  Mitt liv (Ja, jag skär mig och här kommer de komma bild på sår osv..)

  Min babyboy och jag! <333  Jag älskar dig Joalim! Glöm aldrig det!!! <3333

  Bilder..

  Min Looi, jag saknar dig!

  Lite om min bakgrund

  Jag knarkade, jag sålde mig, för att få droger. Jag blev nerdrogad av en kille som jag trodde jag kunde lita på, sen våldtog han mig. Sen för 1 månad sen ungefär när jag va på rymmen från psyk så va jag hos "han" killen igen, dumt av mig att gå dit...Sen när jag va helt ner drogad igen så tvingade han mig att suga av han..Jag gjorde det tyvärr...Sen bad jag Lisa hämta mig och ta mig tillbaka till psyk akuten..

  Året 2009. Så blev jag inlagd med Lpt. Där träffade jag Looi och Sophie. Looi och jag blev snabbt bästa vänner, även utanför avd när vi blev utskriva.

  Sen i juli fick jag tag på Looi via sms. Hon mådde inte alls bra..Sen hördes vi inte mera. Sen den 5 oktober läser jag på din facebook, att du har gått bort. Tagit ditt liv. Min bästa vän! Kan ni ens fatta hur jag mådde då? Jag skrek jag grät. Du tog livet av dig den 21 september och jag fick inte veta de förens några veckor efter!!! Hade Looi's mamma haft mitt nr så skulle hon ha ringt mig direkt! Jävla skit!

  Efter Looi's död blev jag inlagd på nytt..Jag gick aldrig på hennes begravning, jag orkade inte. Va för ledsen helt enkelt.

  Just nu är sorgen efter Looi den mest jobbiga av dom alla!

  Mobil inlägg

  Testar att skriva från mobilen nu :P

  Mitt sätt att fly..  Min nya blogg!

  Hej! Nu har jag skaffat denna bloggen för att kunna skriva av mig alla mina tankar helt fritt!

  bellashemligatankar

  En blogg om livet som psykiskt sjuk

  RSS 2.0